НОВИНИ

Първа публична поява на Ким Чен Ун от 20 дни

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:38, 02.05.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Политика

На фона на спекулации за здравословното му състояние севернокорейският лидер Ким Чен Ун се появи публично за първи път от 20 дни. Според официалната информационна агенция на Пхенян, той е открил завод за торове северно от столицата, появиха се и кадри от разрязването на лентата.

Откриването на торовия завод с участието на лидера Ким Чен Ун е било част от първомайските тържества в Северна Корея. В антуража е била и сестра му Ким Йо Чен. Западни наблюдатели посочват видими мерки за социална дистанция заради коронавируса.

Отбелязва се и рязкото движение на крака на лидера, както и необичайната подготовка на маси и столове за събитие на открито, която предполага невъзможност за продължително стоене прав. Ким Чен Ун е посочил значението на завода за химическата индустрия и производството на храни, гласят официалните съобщения.

Строежът е в ход от 2017-та и е предмет на голямо внимание от страна на държавното ръководство, посочва Ройтерс. Агенцията цитира международни наблюдатели, според които заводът тайно ще извлича уран за военни цели.

По-рано се появиха спекулации, че Ким Чен ун е претърпял сърдечна операция след като пропусна тържествата за 108-мата годишнина от рождението на дядо му Ким Ир Сен.

Южнокорейски наблюдател вижда във внезапното завръщане на лидера стратегия за оставане в световните новини без ядрени или ракетни изпитания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британската принцеса Шарлот стана на пет години
Британската принцеса Шарлот стана на пет години
Аплодисменти в памет на д-р Илияна Иванова
Аплодисменти в памет на д-р Илияна Иванова