НОВИНИ

Първата COVID болница у нас надхвърли лимита си, определен от Здравната каса

bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 25.11.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Здраве

Първата изцяло COVID болница у нас вече надхвърли определения от Здравната каса лимит и от днес трябва да лекува пациенти за своя сметка.

Затова алармираха от болница "Свети Мина" в Пловдив. Здравното заведение е общинско и затова кметът на града започва преговори с НЗОК за увеличаване на договорените обеми.

Приключи и последният етап от трансформирането на болница "Св. Мина" в изцяло COVID болница и в нея вече са разкрити общо 137 легла, разпределени в три отделения. Те са заети почти на 50%, но от днес за всеки новопостъпил пациент, здравното заведение няма да получи заплащане от НЗОК, защото лимитът вече е изчерпан.

Проф. Петър Петров, директор на болница "Св. Мина" - Пловдив: Това сериозно застрашава болницата от фалит и от невъзможност да закупуваме лекарства, консумативи да плащаме към контрагентите и всичко необходимо за дейността ни.

За този месец болницата получава от касата 325 000 лв., изчислени на база миналогодишния прием. За новата й функция на единствена изцяло COVID болница в областта обаче е необходимо повече от двойно увеличение на този бюджет и затова ръководството на общината започва спешни преговори с НЗОК. Здравното заведение се нуждае и от 75 000 лв. за ремонт на кислородната система, за да може тя да достигне до всички разкрити легла.

Две студентки ще помагат в пловдивската болница "Свети Мина"

Шестокурсничката по медицина Мария Бончева е един от 8-те доброволци тук.

"Най-голямото изпитание за мен е, когато видя млади хора да се влошават. От какво имате нужда? В момента имаме всички необходими предпазни средства, най-необходимо е ремонта на кислородната инсталация", казва Мария Бончева.

Нужни са още 6-ма лекари и 22 медицински сестри. Болницата има разкрита дарителска сметка за закупуване на специализирана апаратура.

Автор: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски наказва заразеният футболист, нарушил карантината си
Левски наказва заразеният футболист, нарушил карантината си
Облекчават мерките във Великобритания и Франция
Облекчават мерките във Великобритания и Франция