НОВИНИ

Първата група израелски заложници е в Египет, Тел Авив пусна палестински затворници

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:21, 24.11.2023
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Първи ден от временното примирие между Израел и Хамас. В 7.00 ч. сутринта огънят беше прекратен, а следобед 13 израелски заложници бяха пуснати на свобода. До момента е оповестена самоличността на шестима от тях - деца на 6 и 8 години и жени на възраст от 45 до 78 години. Палестинската групировка освободи още тайландски и филипински граждани. От своя страна Израел пусна 39 палестински затворници.

9 часа след като оръжията замлъкнаха, за 24-има души историята е с щастлив край. Прекарали са 49 дни в плен на Хамас. Така беше изпълнена първата стъпка от договореното между Израел и Хамас 4-дневно примирие.

Палестинската групировка ще освободи общо 50 от похитените на 7 октомври 240 души. Предвижда се това да бъдат само жени и деца. За всеки 10 допълнително освободени заложници, Израел ще удължава примирието с още ден. Освобождаването на тайландските граждани е договорено отделно без посредничеството на Катар и не е част от сделката за спиране на огъня. 13 израелски граждани, 12 тайландци и 1 филипинец преминаха през пункта "Рафа" на египетска територия.

Военният кабинет на премиера Бенямин Нетаняху проследи процедурата по освобождаване на пленниците.

Твърди се, че палестинската групировка ги е предала на представители на Червения кръст в района на Хан Юнис, откъдето бяха откарани до пункта "Рафа". След обстоен медицински преглед, освободените бяха транспортирани с хеликоптери до израелска военна база, след което бяха настанени в болници. Една от тях е детски център "Шнайдер", където ги очакваха както техни близки, така и непознати, дошли да окажат подкрепа.

"Те са просто деца - не по-големи от моите собствени. Искахме да направим нещо хубаво за тях, да видят нещо красиво след като досега вероятно са били обградени от бойци на Хамас, войници, хеликоптери. 2- 3-годишни дечица не бива да стават свидетели на подобни гледки", каза Моран Маданес, жителка на Израел.

В късния следобед Израел освободи 39 от обещаните общо 150 палестински затворници - 24 жени и 15 непълнолетни момчета. Временно напрежението в района на затвора Офер на Западния бряг се покачи.

В същото време 60 камиона с лекарства, храни и гориво влязоха в Газа. На пункта Рафа бяха и премиерите на Испания и Белгия. Испанският премиер Педро Санчес призова двете воюващи страни за траен мир.

"Мисля, че е настъпил моментът международната общност и по-конкретно ЕС да признае държавата Палестина. Вярвам, че е важно всички страни членки да го направим заедно, но дори това да не стане, Испания ще вземе самостоятелно това решение".

Снимки: БТА

В отговор на думите му израелските власти привикаха испанския и белгийския посланик за обяснения. Въпреки призивите да не се връщат на север, голяма част от разселените палестинци се възползваха от прекратяването на огъня, за да се приберат по домовете си.

Сделката между Израел и Хамас беше договорена с посредничеството на Катар. Двете воюващи страни обаче са категорични, че примирието е само временно, а краят на войната далеч не е настъпил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изкуствен интелект от нов тип: OpenAI работели по модел, застрашаващ човечеството
Изкуствен интелект от нов тип: OpenAI работели по модел, застрашаващ човечеството
Рилски спортист измъкна победата от Левски след драма в края
Рилски спортист измъкна победата от Левски след драма в края