НОВИНИ

Първата вълна на COVID-19 в Европа отслабва

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:50, 24.04.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Първата вълна на разпространение на COVID-19 е преминала своя пик в 20 европейски държави. Това съобщава Европейският център за превенция и контрол на заболяванията. Бързото премахване на ограниченията крие риск от нова вълна на зараза, предупреждават от организацията.

Крачка напред за едни и крачка назад за други. Опитите за разхлабване на мерките варират според наложените ограничения в различните държави. В Чехия отпадат доста забрани - за придвижване в страната и дори за пътуване извън нея. Чешките университети и библиотеки отварят врати от понеделник. Разрешава се движението на групи до десет души. Носенето на маски остава задължително.

С напредването на пролетта нараства и натискът върху здравната система на Швеция. Сочените за либерални мерки в страната също си имат граници. Вътрешният министър предупреди, че ако струпването по външни тераси и маси на ресторантите продължи, заведенията ще бъдат затваряни.

Микаел Дамберг - министър на вътрешните работи на Швеция: Сега зависи от самите нас дали мерките ще бъдат затегнати и дали ресторантите ще бъдат затваряни, или ще продължат да работят.

Разгневени учители в Атина съзнателно нарушиха забраната за протести и събиране на повече от десет души на обществени места. Причината - опит за реформа в гръцкото образование по време на пандемията.

Димитрис Мариолис - учител: Учители, професори и преподаватели се бореха, за да подкрепят децата в трудната ситуация. А сега получават нож в гърба. Заявяваме на правителството, че няма да бездействаме.

Традиционната петъчна стачка за климата беше проведена нетрадиционно в Берлин. Стотици плакати на различни организации и сдружения бяха подредени пред Райхстага. Проявата беше заснета и разпространена в социалните мрежи.

Традиционните аплодисменти за медиците във Великобритания пък съвпаднаха с новината, че премиерът Борис Джонсън се връща на работа от понеделник, след като прекара седмица в болница с коронавирусна инфекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима обвинени с общо 9 обвинения за побоя над журналиста Слави Ангелов
Трима обвинени с общо 9 обвинения за побоя над журналиста Слави Ангелов
Инж. Пламен Панчев: С корекции мярката 60:40 може да бъде по-използваема
Инж. Пламен Панчев: С корекции мярката 60:40 може да бъде по-използваема