НОВИНИ

Първи случай на коронавирус в Сърбия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:01, 06.03.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Заразените с коронавируса в световен мащаб вече са над 100 000, а над 55 000 са се възстановили от заболяването, по данни на Университета "Джонс Хопкинс". Първи случаи са потвърдени в Сърбия, Словакия, Ватикана, Камерун и Перу. Между 77 и 347 млрд. долара може да струва коронавирусът на световната икономика. Това показва анализ на Азиатската банка за развитие.

Първият заразен в Сърбия е 43-годишен мъж от Суботица, който наскоро е бил при сестра си в Будапеща. Той е под карантина.

Първи потвърден случай има и в Словакия.

Петер Пелегрини, министър-председател на Словакия: Човекът не е пътувал никъде, не е посещавал държава, където има коронавирус. Това означава, че е много вероятно да става дума за вторично заразяване. Синът на мъжа е бил във Венеция за няколко дни, преди седмица. По-младият мъж няма никаква симптоматика, и вероятно е предал заразата на баща си.

Заразените с новия коронавирус в Гърция са 45, отменени са учебните занятия, има забрана за събирание в няколко района в югозападната част на страната.

И днес на площад "Свети Петър" в италианската столица Рим туристите бяха необичайно малко.

Турист от Индия: Бях в Нидерландия, сега съм в Рим и след това ще посетя Австрия. На местата, на които вече бях, хората са спокойни, няма паника. Нося маската като предпазна мярка.

Ватикана потвърди първи случай на заразата. Всички болници, без спешните отделения, в града-държава са затворени за дезинфекция. В Италия заразените са над 3 800, починалите - 148. Дания забрани събиранията на 1000 и повече души.

С цел ограничаване на заразата, традиционната петъчна молитва в джамиите в целия Близък изток беше отменена.

В САЩ случаите на новия щам са над 200, в 20 щата. Хеликоптер спусна тестове за вируса на круизен кораб с 3 500 души на борда във водите край Сан Франциско. Белият дом призна за недостиг на комплекти за изследване на съмнителни случаи.

А към виетнамската песен за коронавируса, която се превърна в небивал хит, вече има и специален танц. Движенията са не само забавни, но и показват шестте стъпки за правилно измиване на ръцете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На барикадата: Ситуацията с протеста на медицинските сестри е спокойна
На барикадата: Ситуацията с протеста на медицинските сестри е спокойна
Сачева: Би било безотговорно да подпишем споразумение само с няколко физически лица
Сачева: Би било безотговорно да подпишем споразумение само с няколко физически лица