НОВИНИ

Първи сме в ЕС по смъртност от сърдечно-съдови заболявания

bnt avatar logo
от БНТ
10:03, 30.09.2022
Чете се за: 04:30 мин.
Още
Слушай новината

България е на първо място в Европейския съюз по преждевременна смърт от сърдечно-съдови заболявания. Това е причината всяка година у нас живота си да губят средно 160 души на 100 000 население под 65-годишна възраст. Статистиката обхваща периода от 2017 до 2019 година.

Всеки пети пълнолетен в България е със сърдечно-съдови проблеми или диабет. Причината е, че тези заболявания се неглижират от обществото. А това води до тежки диагнози, като сърдечна недостатъчност, исхемична болест, инфаркт или инсулт.

"Тук не става въпрос само за медицински проблем. Това е и икономически проблем. Това е загуба на работна сила, това допринася за демографската криза. Ние губим хората, които са най-ценни, най-важни за обществото. Тези, които създават Брутния вътрешен продукт", заяви проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Статистика на Евростат показва, че България е на първо място в Европа и в още една негативна класация - сърдечно-съдови заболявания на хора под 65 години. Затова специалистите казват, че профилактиката трябва да започне от ранна възраст.

"Сърдечно-съдовите заболявания клинично се изявяват в петата, шестата декада, но бомбата е заложена още от най-ранна възраст. Създаването на правилен начин на хранене, на физическа активност, на здравна култура, трябва да започва от най-ранна възраст, ако искаме да пречупим тази неблагоприятна тенденция на смъртност от сърдечно-съдови заболявания", допълни проф. Асен Гудев.

Сред основните рискови фактори за възникването на заболявания на сърдечно-съдовата система са високото кръвно налягане и тютюнопушенето.

"След което следват наднорменото тегло и затлъстяването, повишените нива на холестерол, захарният диабет и нарушенията в глюкозния метаболизъм. Замърсяването на въздуха все повече се изкачва в тази класация и е важен рисков фактор", добави проф. Йото Йотов, ръководител на отделение "Кардиология" към УМБАЛ "Света Марина".

Рискови фактори са още стресът, недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци и употребата на повече сол. Друг проблем за България се оказва внезапната смърт от сърдечно-съдово заболяване извън болниците.

"Ние, като общество, не сме подготвени, за да отреагираме. За разлика от доста европейски държави, където тази система е доста по-добре изразена. След това системата за дефибрилация, огромен проблем, който в нашата страна не е решение. Имаме пробив, имаме възможност на някои места в големите градове да поставим, но това все още не е достатъчно. Трябват много повече в страната", коментира доц. Васил Трайков.

Сърдечно-съдовите заболявания са предимно при мъжете, но по-голям е броят на жените, които споделят със специалисти, че имат подобен проблем.

"Те са по-загрижени за тяхното собствено здраве и за здравето на семейството. Те са по-склонни да споделят, че имат проблем и да го решават. Те са тези, които по някакъв начин са по-здравно ориентирани", каза още проф. Асен Гудев.

Специалистите съветват редовно да си измерваме кръвното налягане и холестерола. Така можем да предотвратим неприятни последици за нашето здраве.

Вижте още във видеото.

Автор: Петър Дойкински

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан и Жиру все по-близо до удължаване на договора на френския нападател
Милан и Жиру все по-близо до удължаване на договора на френския нападател
Проектът за паметник на легендата Георги Аспарухов - Гунди е завършен
Проектът за паметник на легендата Георги Аспарухов - Гунди е завършен