НОВИНИ

Първият кмет трансджендър във Франция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:13, 26.05.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Френско селище има нов кмет, който даде заявка да го съживи икономически и да го развива в екологична и социална посока. Вниманието към него обаче беше привлечено поради факта, че за първи път на този пост застава трансджендър.

Тилоа-ле-Маршиен се намира в северна Франция и има 550 жители. Те едва ли са си представяли, че ще попаднат в световните новини, но това се случи след избора на нов кмет - трансджендър. 55-годишната Мари Ко беше избрана почти единодушно от общинските съветници, по думите ѝ, заради програмата ѝ.

Мари Ко, кмет на Тилоа-ле-Маршиен: Мечтата ми е да покажа, че обикновените граждани могат да постигнат неща, които правителството не успява. А малките села да бъдат пример в икономически, социален и екологичен план. Това ще бъде победа за мен.

По образование е агроинженер. Описва себе си не като активистка, а като дискретен човек, който просто иска да върши работата си в общината. Промяната при нея започнала преди 15 години, но досега не е била обект на дискриминация или обиди.

Не намира избора ѝ за кмет за нещо извънредно, но все пак се надява, че той ще помогне на хората да разберат, че трансджендърите могат да имат нормален социален и политически живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония забрани препродажбата на антисептици и други дезинфектанти
Япония забрани препродажбата на антисептици и други дезинфектанти
Чехия облекчава граничния контрол с Германия и Австрия
Чехия облекчава граничния контрол с Германия и Австрия