НОВИНИ

Патриарх Неофит се поклони пред мощите на Св. Св. Кирил и Методий (СНИМКИ)

патриарх неофит поклони мощите кирил методий снимки
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 25.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посрещна в патриаршеския си дом мощите на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Те бяха пренесени с тържествено литийно шествие от катедралния храм „Св. вмчца Неделя“ до Софийска света митрополия.

Мощите на Св. Св. Кирил и Методий напускат България (СНИМКИ И ВИДЕО)

Светейшият патриарх приветства гостите и като се поклони благоговейно на светите мощите и на частицата от Светия Кръст Господен, отправи първосветителския си благослов и молитвени благопожелания към игумена на Светогорския манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей и манастирското братство.

Той от своя страна подари на Негово Светейшество икона на Света Богородица „Умиление“.

"Това е една икона на Света Богородица от Света гора за цялата Българска църква и за целия български вярващ народ. Света Богородица да закриля България и светите Кирил и Методий да са тези, които пренасят молитвите на народа към Бога. Любовта и единството, които са посланието на Спасителя - това, което ни е завещал от Бога, да обедини целия български народ", каза архимандрит Вартоломей, поднасяйки иконата като дар на Негово Светейшество.

На 23 май българският патриарх Неофит беше изписан от болница. Преди две седмици патриарх Неофит претърпя инцидент след падане и прекара 14 дни в столично лечебно заведение, където беше опериран.

Изписаха патриарх Неофит от болница

В момента той се намира в патриаршеския дом при Софийска света митрополия, където продължава с рехабилитационни процедури до пълното си възстановяване.

Снимки: протойерей Костадин Тренев/Св. Синод на БПЦ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДВР: Възможно е да има още погребани хора край Клисура, които е трябвало да бъдат кремирани
СДВР: Възможно е да има още погребани хора край Клисура, които е трябвало да бъдат кремирани
Юрген Клоп е мениджър на сезона във Висшата лига
Юрген Клоп е мениджър на сезона във Висшата лига