НОВИНИ

Пеканов: Планът за възстановяване ще отключи над 12 млрд. евросредства, още 8 ще дойдат като инвестиции

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:11, 29.07.2021
Чете се за: 04:07 мин.
Бизнес
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

12,6 милиарда лева евросредства ще отключи Планът за възстановяване и устойчивост, а други 8 милиарда може да дойдат под формата на частни инвестиции. Това обяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов по време на изслушването си в парламента.

Като много по-амбициозен и по-добър от предишния - така вицепремиерът Атанас Пеканов определи ревизирания план за устойчивост и развитие.

"В него са заложени 57 инвестиционни проекта и 43 реформи като сме надградили с 11 нови инвестиционни проекта и 7 нови реформи. Увеличават се парите за образование и наука, здравеопазване, адресиране на проблемите в сектор енергетика, в които имаме, знаете, много дългогодишни проблеми", каза Атанас Пеканов - вицепремиер по управление на европейските средства.

От "Има такъв народ" разкритикуваха плана в частта за сектор "Земеделие" като напомниха, че миналата година в документа е имало заложени 850 милиона лева за напоителна инфраструктура. Вицепремиерът отговори -тези пари не са били защитени.

"Защо, г-н Пеканов, избрахте лесния начин - да премахнете този проект вместо да го преработите и да го направите възможен да се случи? През последните 12 години, с разрешението на правителството на ГЕРБ, напоителни системи продаде за скрап една огромна част от съоръженията за напояване", каза Пламен Абровски от "Има такъв народ".

"Проблемът е, че дълго време по този проект не са направени нужните изисквания от ЕК", отговори Пеканов.

ГЕРБ оспориха твърденията на Пеканов.

"Абсолютно не съм съгласна с обяснението затова, че проектът в подадения му вид е неприемлив. Комуникацията с комисията течеше ежеседмично. Всичко е въпрос на политическа воля", каза Десислава Танева от ГЕРБ-СДС.

"Аз разбирам, че така политическите спекулации и дискусии налагат вие да изложите това мнение, но и ние и вие знаем, че това не е вярно. Да, има политическа воля да търсим ресурса за сектора", отговори Пеканов.

БСП похвалиха Плана за възстановяване, но определиха отпадането на проекта за напоителни системи като грешка.

"И по последните изследвания уважаеми колеги - на Балканите през следващите години ще се очаква суша и е необходимо да бъдем подготвени за тези климатични промени", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

От ДПС получили множество възражения по плана, че институции, браншови организации и групи граждани са били забравени.

"Забелязва се, че има ограничаване на конкурентния подход и дискриминационно отношение към достъпа до ресурс", каза Станислав Анастасов от ДПС.

"Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" коментираха регионалните неравенства.

"Остава дълбокият регионален дисбаланс в този план. Трудно ще ни стигне времето, за да го компенсираме, но и мерките, които предлагате някак не адресират този проблем", каза Румен Йончев от ИБГНИ.

"Аз бих се надявал този план да бъде усъвършенстван, ъпгрейдван, надграждан и да има повече за общините и за регионите", каза Найден Зеленогорски от ДБ.

"Така както беше заложен плана не само, че не помагаше за намаляване на регионалните дисбаланси, а можеше дори да ги увеличи. Отделни проекти за отделни градове нямаше как да се дискутират, защото много труден щеше да е целия този процес", смята Атанас Пеканов.

Следващото правителство трябва да работи по активиране на заемната част на плана, убеден е вицепремиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИТН изостри тона, партиите на протеста отговарят (Обобщение)
ИТН изостри тона, партиите на протеста отговарят (Обобщение)
Симеон Дянков: Всички ние ще платим загубите на ББР
Симеон Дянков: Всички ние ще платим загубите на ББР