НОВИНИ

Петя Неделчева: Отлично представяне на Стефани и Габриела Стоеви на Европейските игри в Полша

петя неделчева отлично представяне стефани габриела стоеви европейските игри полша
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:36, 02.07.2023
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на националния отбор по бадминтон Петя Неделчева даде отлична оценка за представянето на Стефани Стоева и Габриела Стоева на Европейските игри в Краков (Полша).

Снощи трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева спечелиха златните медали на турнира по бадминтон, след като постигнаха лесен успех на финала над дебютантките Дебора Жиле и Черил Зайнен (Нидерландия) с 21:7, 21:17 за 38 минути.

Така сестрите постигнаха шеста поредна победа в шест мача от турнира и завоюваха втора титла от Европейски игри в кариерата си след Баку 2015.

Българските бадминтонисти завършиха участието си в Краков с една титла на жени двойки и три девети места на мъже единично, мъже двойка и смесена двойка.

"Имайки предвид, че Стефани и Габриела Стоеви бяха фаворитките за титлата и напрежението около тях цялата седмица беше голямо, те успяха да съхранят сили, желание и емоциите до последния ден на турнира на жени двойки", коментира Неделчева в интервю за БТА.

"Сравнително лесна групова фаза имаха с представителките на Полша, Естония и Норвегия. На четвъртфиналите играха с испанките Клара Асурменди и Беатрис Коралес и това беше сравнително по-лесен вариант. Имаше си го напрежението, все пак е среща за медал и момичетата успяха да надделеят. На полуфинала е важно, защото отиваш в мача за титлата. Французойките Марго Ламбер и Ане Тран изглеждаха двойката най-добре подготвена и готова да бъдат конкуренция на нашите състезателки на корта. Бяхме подготвени за дългите разигравания, тук залата беше сравнително бавна, а на полуфиналите пуснаха и бавните пера. Така играта се усложни още повече, защото нямаше завършване на перото. Голям маратон беше, почти час и половина, но успяха да се класират за финала", добави тя.

"Вчера срещата премина сравнително без много напрежение, знаехме че сме по-добри и че само спокойствие и правилна тактика ще ни доведат до успеха. Имахме проблеми с контузии на Габриела, но успяхме да я възстановим, съхраним и мотивираме за това състезание. Сега е време те да си отдъхнат, да си починат и да направим необходимото възстановяване, за да започнем подготовка за Световното първенство през месец август в Дания", коментира още Неделчева.

Тя е доволна и от другите състезатели в тима Димитър Янакиев, Иван Русев, Илиян Стойнов и Христомира Поповска.

"Димитър Янакиев направи изключително представяне като се класира на девето място. Той преодоля груповата фаза, като надделя над играчи от топ 60 в ранглистата и даде сериозна заявка за олимпийската квалификация на мъже единично", каза още Неделчева.

"На смесена двойка Стойнов/Поповска малко не им достигна да излязат от груповата фаза. И двамата са млади състезатели, имат много потенциал, но тук напрежението още първа среща ги събори и не успяха да надделеят на домакините от Полша. Така те завършиха на девето място. Мъже двойка Русев/Стойнов направиха много добра игра и показаха, че могат да се борят и с най-добрите двойки в Европа. Класираха се девети и си осигуриха добри точки за световната ранглиста", добави Неделчева, която е най-успешната състезателка в историята на българския бадминтон.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлана Каменова спечели сребърно отличие от Европейските игри
Светлана Каменова спечели сребърно отличие от Европейските игри
Олимпийският шампион в шосейното колоездене Ричард Карапас отпадна след първия етап на Тур дьо Франс
Олимпийският шампион в шосейното колоездене Ричард Карапас отпадна след първия етап на Тур дьо Франс