НОВИНИ

Певицата Барбара Прави: Много се надявам следващата Евровизия да е в Париж

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:10, 08.05.2021
Чете се за: 07:12 мин.
Култура
Слушай новината

Тя е само на 28, но вече я сравняват с Едит Пиаф. Барбара Прави - момичето, което тази година ще представя Франция на "Евровизия". Със своята песен "Voila" (Воала) тя дава категорична заявка, че френският шансон не е демоде.

Колкото повече култури събираш в себе си, толкова по-цветен си, а това е безценно за един артист, казва Барбара Прави. Родена е в Париж преди 28 години, но събира в себе си цяла Вселена от култури.

"Единият ми дядо е от Иран, а другият е от Белград, Сърбия. Бабите ми са от Полша и Алжир", каза представителят на Франция на "Евровизия" Барбара Прави.

"Kогато се родиш някъде, когато имаш различни корени, не можеш да прецениш коя част от теб на какво се дължи. Не знам дали съм повече французойка или надделява сръбското, иранското в мен. Това е като с цветовете - ако смесиш синьо и жълто и добавиш и зелено, получаваш един изцяло нов цвят. Когато го погледнеш, не можеш да определиш коя от краските е надделяла - това съм и аз. Аз съм този нов цвят, роден от много различни култури", каза още Барбара Прави.

БНТ: Тоест ти си малко като дъгата. Такава е и музиката ти.

Барбара Прави: Да! Точно така! О, това ми хареса - ще използвам този израз! Аз съм като дъга!

"Най-важното нещо за мен е песента ми да звучи като поема. Внимателно подбирам всяка дума в текстовете си, искам всяка да е на мястото си. За мен това е от съществено значение. Останалото е дело на въображението ми. Например в предстоящия ми албум ще чуете парчета, в които има чело, в други пък има арабски ритми. Музиката може да е всякаква, но в основата за мен е френският шансон. Звученето, което търся, е това на Шарл Азнавур, на Едит Пиаф, защото това е музиката, която аз обичам да слушам", сподели Барбара Прави.

Медиите във Франция все по-често я сравняват с Едит Пиаф. И има защо.

"За мен е огромна чест да ме сравнят с такъв артист като Едит Пиаф. Това, което малцина знаят за нея е, че тя е била страхотен текстописец. Написала е огромна част от песните си. Но е била и много силен характер, истинска кралица на шоубизнеса. Винаги е знаела какво и от кого иска, разпределяла е задачите, но тя е била в центъра на всичко. Сама е решавала каква да бъде кариерата й - нещо, което е по-скоро типично за нашето съвремие. Обичам музиката й, но обожавам самата Едит Пиаф, тя е истинско вдъхновение. Надявам се да приличам на нея по нещо повече от косата си", каза представителят на Франция на "Евровизия".

Отказва да представи Франция на Евровизия в продължение на няколко години. Преди година пише песента за Детската Евровизия, която носи първата френска победа на конкурса. Сега е време да излезе на сцената. С една много красива песен.

"Понякога в живота просто усещаш кога е дошъл правилният момент за нещо. Кога една врата е готова да се отвори пред теб. Не мога да обясня защо, но усетих, че сега е времето да се явя на конкурса. И съм сигурна, че постъпих правилно. Времето е сега, защото се усещам като завършен артист. А и много вярвам в песента си "Воала", каза Барбара Прави.

"Нямам търпение да отида в Ротердам и да я изпея на сцената там. Истината е, че когато се съгласих да се явя на Евровизия, се разрових в албума си и се опитах да избера песен от него, с която да представя Франция. Но не почувствах нито една от тях, а те са много. Но нито една от тях не ме накара да поискам да я защитя на сцената на Евровизия. Написах "Воала" и просто знам - тя е моята песен. В нея се говори за смелостта да бъдеш себе си, да бъдеш открит", каза още певицата.

"И това съм аз. Вижте ме. Такава съм, дори когато съм почти гола пред вас. Това е всичко, което притежавам - това са очите ми, това е косата ми. Ето ме! Това е посланието ми към света. Искам да ви разкажа толкова много неща, надявам се да са ви интересни. Това е историята на една певица, която отчаяно има нужда да бъде чута от публиката. Която мечтае да докосне сърцата на хората. Това е послание за надежда. За смелостта да се заявиш пред света", каза Барбара Прави.

"Всичко това ще стане още по-ясно и на зрителите, когато ме видят на сцената в Ротердам. Ще бъда сама. Ще можете да видите всяка моя реакция, да почувствате всяка въздишка, да съпреживеете емоцията - моята и на песента. И ще ме разберете", каза Барбара Прави.

Ето какво още каза талантливата певица за БНТ:

"Много съм развълнувана за Евровизия. Всъщност дори снощи не можах да заспя, защото единственото, което можех да мисля, беше, че денят наближава и скоро е време да замина за Ротердам. До съвсем скоро бях много спокойна, но сега вече усещам напрежението. И все пак си казвам - давай, момиче, можеш да го направиш!

Винаги преди да изляза на сцена си отделям няколко минути, в които да остана сама със себе си. Концентрирам енергията си ето така и когато запея, сякаш следва експлозия и трябва просто да почувствате енергията, която ви предавам.

Много, много се надявам следващата Евровизия да е в Париж, но ми е трудно да гадая дали това ще се случи. Конкуренцията е огромна, другите участници са страхотни и ще трябва всеки от нас да даде най-доброто от себе си, за да спечели".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епископската базилика в Пловдив е сред най-посещаваните музеи в страната
Епископската базилика в Пловдив е сред най-посещаваните музеи в страната
Точка раздели Далаклиев от олимпийската квота, първа резерва е за Игрите
Точка раздели Далаклиев от олимпийската квота, първа резерва е за Игрите