НОВИНИ

"Пфайзер" ще поиска одобрение за ковид ваксината си при бебета

големият интервал дози пфайзер увеличава антителата
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:01, 15.09.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Фармацевтичният гигант "Пфайзер" ще подаде документи с молба за одобрение за прилагане на препарата им при бебета над 6-месечна възраст, пише "Дейли Мейл".

Плановете на компанията са ваксинирането на бебета и деца да започне през тази зима в САЩ.

Молбата на компанията до здравните органи за одобрение на такъв тип имунизация вече предизвика множество противоречия, и се очаква да получи отговор в рамките на следващите два месеца. Той, обаче, зависи от резултатите от тествания, които се провеждат в момента, върху бебета и деца до 5-годишна възраст.

Франк Д'Амелио, главен финансов директор на "Пфайзер" заяви, че компанията планира да подаде документи до ноември, съобщава и "Файненшъл Таймс". След това ще бъде задействана и процедурата по одобряване на ваксината на компанията за деца от 5- до 11-годишна възраст.

Според неофициална информация препаратът, който ще бъде инжектиран на бебетата и децата, е с по-ниска доза от тази на възрастните - само 3 микрограма.

На деца от 6 до 11 години се дават 10 микрограма, а тези над 12 години и възрастни получават пълните 30 микрограма.

Предварителните изпитвания на ваксината "Пфайзер" при малки деца показват, че тя е безопасна, но има огромен риск от странични ефекти. Докато младежи - предимно момчета до 14-годишна възраст, получават миокардит и това е описано в страничните ефекти на ваксината, то при по-малки пациенти не е ясно какви ще са дългосрочните ефекти.

САЩ ваксинират деца на 12 и повече години от началото на лятото и се очаква учениците в началните класове да получат първите дози през късната есен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболистки от младежкия национален отбор на Афганистан избягаха от страната
Футболистки от младежкия национален отбор на Афганистан избягаха от страната
Предимно слънчево утре, през почивните дни се очаква захлаждане
Предимно слънчево утре, през почивните дни се очаква захлаждане