НОВИНИ

Пламен Константинов: Днес играхме волейбол на най-високо ниво, не е невъзможно да победим Франция

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:12, 06.09.2023
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
пламен константинов играхме волейбол високо ниво невъзможно победим франция
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов опита да извлече позитивите, въпреки че неговият тим допусна поражение с 0:3 гейма от Словения в последния си двубой от груповата фаза на Евроволей 2023 във Варна.

В интервюто след срещата Константинов призна, че съжалява за изпуснатите възможности да вземем поне един гейм, но също така бе категоричен, че България е показала най-добрата си игра дотук на първенството именно срещу словенците.

"Съжаляваме, разбира се, че не се възползвахме от шансовете, които имахме. Имахме възможност да затворим поне два от трите гейма и не успяхме. Контраатаката ни не сработи в края на гейма и не успяхме да решим нито една ситуация, която беше ключова, за да спечелим и да удължим мача. Хубавото е, че най-добрата игра, която показахме на това европейско първенство, беше днес. Парадоксалното е, че загубихме с 3:0", започна българският наставник.

"Малко удължихме периода на притеснение, но не съм чак толкова изненадан. В крайна смета един отбор трябва да си извърви пътя. И той преминава и през някакви неприятни моменти. Хубавото е това, което се видя днес. За мен днес играхме волейбол на най-високо ниво. Силно се надявам, че ще влезем в един осминафинал с Франция с инерцията от този мач. Загубата си е загуба и разбира се тя тежи, но аз мисля, че всеки, който се интересува от волейбол, е видял играта на отбора и може да я оцени. Аз мисля, че самите състезатели усетиха, че днес играха както трябва и това няма начин как да не ти добави малко увереност. Така че е хубаво, че влизаме във фазата с един такъв мач, независимо че е загуба, но по този начин изигран", продължи той.

Родният селекционер отчете, че малките детайли са направили разликата в отделните части срещу Словения, но още веднъж изрази надежда, че нашият отбор ще задържи това си ниво на игра и в следващата фаза.

"Дяволът е в детайлите, така че тези малки моменти правят разликите между добрите отбори и шампионските отбори, малките неща са най-важните детайли, които са завършващата фаза на играта на един отбор. И за съжаление, те идват последни, когато градиш отбор, но пак казвам – ако играем така, за мен това е положителен сигнал. Резултатът е най-важното нещо, всички предпочитат да направиш една грозна победа от красива загуба, но за хората, за феновете, които са дошли в залата – победата ще ги зарадва повече. Нас ни радва и играта, мен лично ме радва повече добрата игра, отколкото самият резултат. Така че се надявам да съхраним тази игра и за фазата на елиминациите", заяви Константинов.

"Словения няма как да даде почивка на състезатели, защото тези мачове дават и точки за ранглистата. Словения се бори да се класира за Олимпиадата по ранкинг. При нас това не може да се случи и ние затова не гледаме точките. Но те имат реален шанс след завършване на трите квалификационни турнира да влязат в петицата на най-добрите по рейтинг некласирали се, които ще запълнят 12-те на Олимпиадата. Така че заради това нещо на Словения ѝ беше важен мачът днес", допълни селекционерът на "лъвовете"

Загубата вчера вечерта изпрати "лъвовете" на четвъртото място в нашата група "В", което им отреди труден сблъсък срещу Франция още в осминафиналите този петък (8 септември) от 20:30 часа в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна.

"Франция е отбор с елементи, не е само силов волейбол. Не е лесно да се играе срещу такива отбори, но пак казвам, че за мен лично няма особено значение къде ще направиш голямата крачка - дали на осминафинал, или на четвъртфинал. Може да се окаже, че е някакво предимство, че е първи мач. Не е невъзможно, защото все пак французите ще дойдат тук, ще видим как ще привикнат към залата, която все пак има някои особености и се надяваме и това да е в наша полза до някаква степен. Но е абсурд да разчиташ само на това, за да спечелиш срещу настоящия олимпийски шампион. Играта ни днес ни дава повече надежди, отколкото някакви други нюанси, на които да разчитаме. Двубоят с Франция е на 8 септември", завърши Пламен Константинов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Гилев за Съединението: Това е събитието, което обединява напълно всички българи
Димитър Гилев за Съединението: Това е събитието, което обединява напълно всички българи
Александър Джартов: Над 130 души са били евакуирани от наводнените райони
Александър Джартов: Над 130 души са били евакуирани от наводнените райони