НОВИНИ

Планински водач измина пеша 180 км на пътя на "Тур Странджа" след инсулт

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 28.02.2024
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Планински водач измина пеша 180 км на пътя на "Тур Странджа" за четири дни. Младият мъж доказа, че духът може да е несломим, дори след прекаран инсулт. И понеже планината е вторият му дом, именно чрез природата решава да изпита волята си – 4 дни, сам, преминавайки през над 180-километрово трасе, създадено от самия него. Кой е този мъж и къде е българският „Камино де Сантяго“.

Владимир Димитров е лесовъд и лицензиран планински водач. От години неговата мисия е опазването и популяризирането на Странджа планина. Създава и еко маршрут, наречен „Тур Странджа“ от Елхово до Ахтопол. Минавал го е няколко пъти, но този е по-специален.

"Първо целта ми беше лична – да проверя моето състояние, защото преди години претърпях инсулт и трябваше да проверя докъде ще стигнат силите ми. Естествено бях се подготвил, ако нещо се случи да се обадя на приятели, те знаеха във всеки един момент къде се намирам", каза Владимир Димитров, председател на Сдружение "Зелена Странджа".

4-дневното му приключение сред природата започва в 06:00 ч. сутринта от Елхово.

"Ето, че вече крача първите метри на "Тур Странджа". Сега ще мина през центъра на Елхово, надявам се, че ще намеря най-вкусните банички, за да закуся", разказва Димитров.

Разпределил е така времето си, че да успява да намери подслон през нощта в някои от планинските хижи. Но е решил предизвикателството този път да е по-трудно.

"Целта ми беше да го мина през зимата, когато реките са по-пълноводни, когато е студено и за това на някои места промених трасето, за да мога да заобиколя по-големите реки, за да не се налага да ги газя", обясни председателят на Сдружение "Зелена Странджа".

Това увеличило маршрута с 20 км, но пък вече е убеден, че трасето е подходящо и през зимата. Макар и като опитен планински водач, за Владимир не са липсвали предизвикателства.

"Най-много се опасявах от краката, да не ми се разранят, те естествено се разраниха, но вече накрая, което не ми и попречи, нито да се забавя, нито пък да спра", разказа Владимир Димитров, председател на Сдружение „Зелена Странджа”.

Владимир казва, че по пътя, освен заряда, който получава от природата, срещите му с местните хора по селата също са безценни.

"В Странджа хората живеели повече от другите населени места в България. – И защо така? – Германците го изследвали и като видели с какво се храним, колко животни, въздухът и се отказали повече да търсят", обяснява Крали, жител на с. Голямо Буково.

Така любувайки се на красивите гледки из Странджа и опознавайки все повече нови места, Владимир вижда, че по маршрута му минават и стотици мигранти.

„Бежанци не срещнах, срещнах само боклуци изхвърлени от бежанци, има ги много в гората и сега ще започнем да ги чистим с Община Бургас и учениците и студентите от Бургас“, каза младият мъж.

И така, Владимир успява да достигне крайната си цел – Ахтопол. А там е посрещнах както подобава – с хляб и сол, за успешно преминатото изпитание за волята.

Владимир прави това планинско пътешествие и за да популяризира Югоизточна България като интересна дестинация за еко туризъм.

„Маршрутът мога да кажа, че е абсолютно за всеки – и за възрастни и за деца. Разбира се все трябва много добре да си прецени силите и да си планира добре за колко дни ще го направи. Естествено който иска да се състезава, да се състезава най-вече със самия себе си е добре дошъл, но „Тур Странджа“ го измислихме преди 6-7 години, за да можем да привлечем повече туристи от България и чужбина в Странджа“, заяви Владимир Димитров.

И успява. Организира безплатни походи непрестанно. Пътят е маркиран, има пътеводител и уеб сайт. И всеки може по свой начин да усети магията на Странджа.

Автори: Давид Сукнаров и Мила Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не приемаме решенията на Националния съвет на БСП, те са нелегитимни, заяви Иван Таков
Не приемаме решенията на Националния съвет на БСП, те са нелегитимни, заяви Иван Таков
Не/коалиционно преди ротацията: Ще разглоби ли сглобката споразумението?
Не/коалиционно преди ротацията: Ще разглоби ли сглобката споразумението?