НОВИНИ

Плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере" стават защитени зони

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:45, 28.07.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере" стават част от Натура 2000. Това реши на днешното си заседание Министерския съвет като предложенията са направени от служебният екоминистър.

Целта е да се спре застрояването на тези територии и да се защити природата. Това според икономическият министър от своя страна ще се окажа полезно и за туризма и за филмовата индустрия.

Трите плажа ще станат част от защитени зони - "Корал" към Ропотамо, "Кара дере" към плаж Шкорпиловци и "Паша Дере" към Галата.

"Естественото Черноморие не е обикновена стока, която може да се продаде, а е просто едно наследство, което трябва да се съхранява за идните поколения", заяви служебният министър на околната среда Асен Личев.

"Надявам се, че никой няма да посмее да посегне на тях. Но дали, никаква гаранция няма, защото самият закон за биологичното разнообразие дава, възможност и процедура съвсем легално всичките защитени зони да бъдат закрити", допълни още той.

Увеличаването на защитените територии ще допринесе за развитие на природосъобразния туризъм.

"Един турист, който е дошъл да гледа красива природа, той никога не е само за един уикенд и парите, които изхарчва в момента са между 10 и 17 пъти повече, отколкото пиянският ни туризъм, на който сме се нагледали по другите ни курорти", коментира служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Двамата министри обявиха, че екозоните ще привлекат и филмовата индустрия.

"Две от големите фирми, които можем да споменем са "Дисни" и "Нетфликс", които имат огромен интерес за България да правят филмова продукция тук", допълни още Петков.

"Ние ще им дадем възможност да си снимат и сюжетите върху омайните естествени природни кътчета, които днес ние ги лишихме от застрояване", каза служебният министър Личев.

Утре ще бъдат обявени и параметрите на бъдещето сътрудничество с двете филмови компании.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Симидчиев: 50% е шансът за пик на COVID-19 през август, 90% - през септември
Д-р Симидчиев: 50% е шансът за пик на COVID-19 през август, 90% - през септември
16 държави от ЕС закупуват одобреното лекарство срещу COVID-19
16 държави от ЕС закупуват одобреното лекарство срещу COVID-19