НОВИНИ

Пловдив се включва в европейски регламент за дроновете

пловдив включва европейски регламент дроновете
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
11:48, 28.02.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Пловдив е първият град в България, който се присъединява към подготовката на европейски регламент за дроновете. Това ще даде възможност да бъде призната ролята на местните власти в управлението на трафиците от дронове и въздушни таксита на ниво ЕС.

„Това е шанс за Пловдив да се нареди сред интелигентните градове на ЕС, работещи за изграждане на система за въздушна градска мобилност“, коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Според него използването и управлението на дронове трябва да се регулира, тъй като те вече масово навлизат в употреба и местните власти имат отговорност за тяхното използване.

Подписаният манифест предвижда общините да поемат контрола над въздушното си пространство и да могат да оперират с него, развивайки въздушна градска мобилност.

И ако въздушните таксита имат да изминат още дълъг път до придобиването на летателна годност, дроновете вече доставят храни и лекарства в условията на COVID-19 в градове като Берлин и Женева, твърдят експертите.

По данни на Европейска организация за безопасност на въздухоплаването "Евроконтрол", до 2025 г. се очаква трафикът над големите градове да достигне до 20 000 полета в час, което е невъзможно за текущите способности на системите за управление на въздушното движение. Именно затова директорът на Европейската агенция за авиационна безопасност Патрик Ки настоява регламентът да влезе в сила още догодина.

Тази седмица проектът на регламент е бил одобрен от Европейската комисия, подписан от председателя Урсула фон дер Лайен и е пуснат за съгласуване с националните правителства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български военни от учението "Посейдон-21" са под карантина заради случаи на COVID-19
Български военни от учението "Посейдон-21" са под карантина заради случаи на COVID-19
Валентина Димитрова осма на Световното по биатлон в Австрия
Валентина Димитрова осма на Световното по биатлон в Австрия