НОВИНИ

Пловдивски хотелиери и ресторантьори са затруднени заради коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 14.03.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Регионални

Туристическият бранш в Пловдив е изправен пред сериозни затруднения заради коронавируса и мерките за ограничаване на разпространението му.

Във всички хотели се отменят резервации. Подготвени събития сe отлагат за неопределено време. От бранша очакват туристическата криза да нанесе сериозни финансови щети.

В доскоро работещия на пълни обороти хотел на Тони Симидчиева стаите са празни. Обичайните за сезона италиански туристи, този път няма да гостуват в Пловдив.

Тони Симидчиева - хотелиер: Като погледнем имейла си - само анулирана резервация, анулирана резервация - това вече не е фантастичен филм или филм на ужасите, а една реалност.

В деловата програма на големите пловдивски хотели вече са отменени семинари, събития, конгреси. Ръководствата обсъждат и пускане на част от персонала в платен годишен отпуск.

От две седмици Виолета е на работа в голям пловдивски ресторант. Дори когато няма клиенти, спазва новия професионален стандарт.

Виолета Спасова - сервитьорка: Мием си ръцете, спазваме по-добра хигиена на работното място, бършем повече, стараем се да елиминираме рисковете.

Но заради ограниченията Архитектурният резерват "Старинен Пловдив" остава безлюден за часове.

Йоан Балджиев: От картината, която беше преди две седмици пълна с живот, остана само спомен, няма нито един клиент днес.

Щетите за туристическия бранш са невъзможни за прогнозиране - смятат хотелиери и ресторантьори. И вече се подготвят за ограничаване на загубите.

Тони Симидчиева - хотелиер: В един момент човек е по- добре да спре и да не работи и не прави разходи, отколкото да работи.

Според Антоанета, която се връща от Австралия, притесненията на хората са основателни, но коронавирусът не е причина да се живее в страх.

Антоанета: Пътувахме от далеко - мисля, че в България най-много се усеща тази паника от това, което видях по света.

Следващите шест месеца нищо не може да бъде планирано - смятат хотелиелите и ресторантьори в Пловдив. И се подготовят да работят "Ден за ден".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР с препоръки към българите в чужбина и към тези, които планират пътуване
МВнР с препоръки към българите в чужбина и към тези, които планират пътуване
Мерки срещу коронавируса на границата при извънредно положение
Мерки срещу коронавируса на границата при извънредно положение