НОВИНИ

По-малко от 1% учители и ученици под карантина в началото на учебната година

bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 17.09.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
учители ученици карантина началото учебната година
Слушай новината

По-малко от 1% учители са под карантина заради заболяване от COVID-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Те са 0,66 процента от общия брой педагогически специалисти в страната. Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище - 1,42%, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%) и Русе (0,39%).

Още по нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната – 0,31%. Най-много са останали вкъщи в областите Силистра и Разград – по 0,53%.

Министерството на образованието и науката има достъп до актуалните данни за карантинираните учители и ученици въз основа на споразумение с Министерството на здравеопазването и "Информационно обслужване" за обмен на статистическа информация. Тя се предоставя единствено обобщена и без никакви лични данни.

Всекидневното проследяване на заболеваемостта в страната в отделните области, населени места и училища е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия.

Решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище ще бъдат гъвкави и ще се взимат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво.

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топ атлети идват за второто издание на маратон "Кюстендил"
Топ атлети идват за второто издание на маратон "Кюстендил"
Евродепутати идват у нас да проверят отношението към животните
Евродепутати идват у нас да проверят отношението към животните