COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

По-малко престъпления през първите четири месеца регистрира МВР

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:35, 20.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
По-малко престъпления през първите четири месеца регистрира МВР

Засиленото полицейско присъствие по време на извънредното положение е довело до по-малко престъпления - отчитат от МВР. Най-значителен е спадът при кражбите - 21 процента.

Регистрираните престъпления от януари до април са над 16% по-малко спрямо същия период на миналата година. Според МВР периодът на призива "Останете вкъщи" и контролните полицейски пунктове край големите градове се оказали основната пречка пред престъпниците.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Те нямаше как да оправдаят своето движение, защото голяма част от престъпленията се извършват от престъпен контингент, който не е от това населено място, където извършва престъплението.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: След падането на мерките има обективни причини да смятаме, че ще се усложни до известна степен обстановката.

49 са служителите на МВР, заразени с COVID-19. Излекувани са около 30 от тях. Няма полицаи в тежко състояние.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Имаме служители от охранителна полиция, имаме и служители от администрацията, така че начинът на заразяване не винаги е свързан с изпълняване на служебните задължения.

Вътрешният министър припомни, че след промени в Закона за здравето, МВР има право да поиска елекронно следене на мобилния телефон на човек, който отказва да бъде карантиниран или за когото има данни, че нарушава карантината. Полицията обаче ще получава данни само за локацията на лицето, а не съдържанието на комуникацията му.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
14% от родителите в София са изпратили децата си на градина днес
14% от родителите в София са изпратили децата си на градина днес
Словения наваксва пропуснатия ски сезон
Словения наваксва пропуснатия ски сезон