НОВИНИ

По-малко престъпления през първите четири месеца регистрира МВР

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:35, 20.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
престъпления първите четири месеца регистрира мвр

Засиленото полицейско присъствие по време на извънредното положение е довело до по-малко престъпления - отчитат от МВР. Най-значителен е спадът при кражбите - 21 процента.

Регистрираните престъпления от януари до април са над 16% по-малко спрямо същия период на миналата година. Според МВР периодът на призива "Останете вкъщи" и контролните полицейски пунктове край големите градове се оказали основната пречка пред престъпниците.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Те нямаше как да оправдаят своето движение, защото голяма част от престъпленията се извършват от престъпен контингент, който не е от това населено място, където извършва престъплението.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: След падането на мерките има обективни причини да смятаме, че ще се усложни до известна степен обстановката.

49 са служителите на МВР, заразени с COVID-19. Излекувани са около 30 от тях. Няма полицаи в тежко състояние.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Имаме служители от охранителна полиция, имаме и служители от администрацията, така че начинът на заразяване не винаги е свързан с изпълняване на служебните задължения.

Вътрешният министър припомни, че след промени в Закона за здравето, МВР има право да поиска елекронно следене на мобилния телефон на човек, който отказва да бъде карантиниран или за когото има данни, че нарушава карантината. Полицията обаче ще получава данни само за локацията на лицето, а не съдържанието на комуникацията му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна обеща: Населеният с етнически българи Болградски район остава в сегашните си граници
Украйна обеща: Населеният с етнически българи Болградски район остава в сегашните си граници
Променят се честотите на БНТ в няколко региона
Променят се честотите на БНТ в няколко региона