НОВИНИ

По-ниската цена на природен газ - какъв ще е ефектът от новата формула за изчисление

bnt avatar logo
от БНТ
07:33, 04.03.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Бизнес

Става въпрос не за намаление цената на газа, а за нова форма. В новите условия винаги ще имаме по-ниска цена, отколкото имахме по старата формула. Това каза в Сутрешния блок енергийният експерт Атанас Тасев. Гост по темата беше и Иван Хиновски.

Атанас Тасев: Много важно е за нас, ние започнахме зеления преход, което означава, че постепенно трябва да преминаваме към друга горивна база. До това се стигна неслучайно. От октомври 2013 г. до октомври 2015 г. цената на втечнения газ е по-ниска, отколкото цената на тръбния газ. След това се изравняват, в момента тръбният газ е с по-ниска цена.

Атанас Тасев открои ролята на преговарящия екип и Европейската комисия за постигането на по-ниската цена.

Иван Хиновски предупреди, че новата формула е свързана и с цената на втечнения газ, което може да означава по-ниски цени във второ и трето тримесечие на годината, но в есенно-зимния сезон цената на природния газ може да се покачва.

Иван Хиновски: В момента "Газпром" не предлага тази цена, защото има специални чувства към България, има международна конюнктура, която оказа натиск върху тях да променят цената. Първо - те чувстват потенциална конкуренция от бъдещия внос на втечнен газ в България. Второ - в Турция останаха големи количества излишен природен газ, поради икономическата криза и редица други фактори. Чисто пазарни механизми наложиха "Газпром" да направи тази стъпка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Околийски за коронавируса: Препоръките на щаба в България са много адекватни
Михаил Околийски за коронавируса: Препоръките на щаба в България са много адекватни
БГ Радио отпразнува 19-и рожден ден
БГ Радио отпразнува 19-и рожден ден