НОВИНИ

По-строги мерки срещу COVID-19 в Европа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:51, 24.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Снимка: Pixabay

По-строги мерки срещу разпространението на COVID-19 в Европа. От днес в части от Германия носенето на маски на открито е задължително, а заведенията във Великобритания ще работят само до 22:00 часа. Няколко европейски университета съобщават за огнища на заразата.

ФРАНЦИЯ

Френското правителство нареди всички барове и ресторанти в Марсилия да бъдат затворени. Там са регистрирани рекорден брой нови случаи на COVID-19. Ограничено ще бъде работното време на заведенията и в други части на страната, включително в Париж. Забраняват се и посещенията в домове за възрастни хора.

ГЕРМАНИЯ

Германия издаде предупреждение за пътуване до Лисабон. А провинция Бавария въвежда задължително носене на маски на всички обществени места. Въвежда се ограничение и за семейни събирания - най-много две семейства или до петима души.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

От днес са в сила новите ограничения във Великобритания. Заведенията ще работят само до 22:00 ч., а тези, които могат да работят от вкъщи, са призовани да го направят. Според ресторантьори този режим на работа ще бъде пагубен за бранша.

"Знаете какво обикновено се случва със забраните. Хората искат да пият, искат да се социализират. Когато забраниш това да се случва в безопасна среда, каквито са заведенията, взели мерки за дистанция, всъщност караш клиентите да се събират другаде, където не е сигурно, че ще бъде безопасно", заяви Томас Кид, собственик на заведение.

От бранша са на мнение, че правителството на Борис Джонсън не е излязло с ясна стратегия за бъдещето на британската икономика.

"Колко време ще продължи пандемията - 6, 9, 12 месеца? В момента около 900 000 души са без работа само в нашия сектор. Какво ще стане тогава, когато правителствената помощ свърши", заяви Томас Кид, собственик на заведение.

Очаква се по-късно днес от кабинета да дадат яснота именно около плана си за икономическо възстановяване.

БЕЛГИЯ

За разлика от повечето европейски държави Белгия обяви облекчаване на мерките. От утре отпада забраната за пътуване в райони с висок риск. От 1 октомври пък носенето на маски на открито се отменя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов коментира шпионския скандал между София и Москва
Борисов коментира шпионския скандал между София и Москва
Румен Радев и Херо Мустафа на летателна тренировка "Тракийска пепелянка 2020"
Румен Радев и Херо Мустафа на летателна тренировка "Тракийска пепелянка 2020"