НОВИНИ

"По света и у нас" празнува днес! Най-старата новинарска емисия в България става на 62 г.

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:00, 20.07.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Общество
Слушай новината

"По света и у нас" празнува днес. Най-старата новинарска емисия в България става на 62 години. Всъщност нищо от това, което ви показваме нямаше да стига до вас, ако не бяха първите новинари, първите оператори и техници в БНТ. Как 62 години се правят новините, на които зрителите до ден днешен имат най-голямо доверие?

Началото поставят те. Хората, с които новините добиват и образ, и смисъл, и даже душа. Но в тази сграда работят и хора, които няма да разпознаете на улицата, но без които и секунда ефирно време няма да съществува.

"Имало е моменти, в които съм се прибирал от командировка, оставям сака и на другия ден заминаваш пак", споделя операторът Антоний Мирков.

Сменил е 18 генерални директори на БНТ. Пази истории, които няма как да чуете от друг.

"Пътуваме за Кан. Стигаме там, бързаме, отварям - взимам статива, взимам батериите, един сак с касетите - тръгваме, стигаме там, където опъват червения килим, за да снимам как опъват, как се събират хора - е да де, ама няма камера", разказва Антоний Мирков.

Камерата се оказва забравена в таксито. И успешно върната обратно. Времето умее да превръща и най-страшните истории в смешни спомени. Като този с тогавашния външен министър Надежда Михайлова.

"Заминаваме за Кайро, където тя ще се срещне с египетския външен министър. В един момент бързо, тичайте. БНТ, CNN в един джип и вътре. И пред една врата - вратата висока 2 метра, бодигардовете. Следващият момент, докато снимам и си държа камерата, започвам да се движа, бавно назад и пред мен вратата се затвори. Тези двамата ме изнесоха като перце под мишниците - без да трепне кадърът", допълва Антоний Мирков.

Телевизията се променя пред очите му - кадрите се оцветяват, камерите стават все по-малки.

"До ден днешен, вече повече от 35 години идвам на работа с удоволствие", споделя Антоний Мирков.

Милиони са събитията, милиарди са емоциите, които телевизията побира за тези 62 години. Някои от тях зад кадър. И след 62 години "По света и у нас" не е "просто работа" и никога няма да бъде.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тадей Погачар спечели 17-ия етап на Тур дьо Франс, Вингегор остава начело
Тадей Погачар спечели 17-ия етап на Тур дьо Франс, Вингегор остава начело
Запалилата се баржа продължава да обгазява Русе
Запалилата се баржа продължава да обгазява Русе