НОВИНИ

Почина актьорът Васил Стойчев. Поклон пред светлата му памет!

почина актьорът васил стойчев поклон светлата памет
bnt avatar logo
от БНТ
12:41, 15.07.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Почина актьорът Васил Стойчев. Един от най-достойните и най-уважаваните наши актьори си е отишъл от този свят, малко преди да навърши 85 години, съобщиха от Съюза на артистите в България.

"Аз си мисля, че великата сила на театъра и неговата вечност имат връзка с факта, че във всеки човек той е нещо вродено. Всеки обича театъра", припомнят от САБ думите му.

Поклонението ще се състои на 18 юли, събота, в 11:00 ч. във фоайето на Народния театър.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935 г. в Кюстендил, в семейството на фотограф - "Фото Бански". Завършва Образцов икономически техникум в София, една година учи във ВИИ "Карл Маркс" и през 1954-1959 е студент във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", със специалност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов.

Заедно с колегите си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен театър "Адриана Будевска" Бургас.

През 1960/61 заедно със съпругата си Виолета Бахчеванова е назначен в Народния театър, където прекарва 50 години от творческата си кариера. Има изяви и на сцената на Театър 199. Играе в Радиотеатъра в БНР, а и в телевизионния театър.

Васил Стойчев е носител на наградата "Икар" на Съюза на артистите в България "за изключителен творчески принос към българския театър" през 2013 г.

Поклон пред светлата му памет!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан срещу отбор от Беларус в квалификациите на Шампионската лига
Балкан срещу отбор от Беларус в квалификациите на Шампионската лига
Главният прокурор: Не може всички проблеми да се прехвърлят на съдебната власт
Главният прокурор: Не може всички проблеми да се прехвърлят на съдебната власт