НОВИНИ

Почина бившият световен рекордьор в четири лекоатлетически дисциплини Хенри Роно

почина бившият световен рекордьор четири лекоатлетически дисциплини хенри роно
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:40, 15.02.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Кенийският бегач на дълги разстояния Хенри Роно, който през 1978 година подобри четири световни рекорда в рамките на 81 дни, почина на 72-годишна възраст, съобщиха от Кенийската атлетическа федерация.

Между април и юни 1978 година Роно, който по това време е почти непознат за феновете на леката атлетика, поставя световни рекорди в бяганията на 3000, 5000 и 10 000 метра, както и в стипълчейза на 3000 метра.

Въпреки големите си успехи Хенри Роно никога не участва на Олимпийски игри, тъй като Кения бойкотира най-големия спортен форум през 1976 и 1980 година. Впоследствие неговата кариера тръгва надолу заради проблеми с алкохола.

От Кенийската лекоатлетическа федерация не посочиха причина за смъртта на Роно, но поясниха, че през последните десет дни той е бил в болница в Найроби.

Само преди Кения загуби и друго голямо име в леката атлетика - настоящия световен рекордьор в маратона Келвин Киптум, който загина при автомобилна катастрофа на едва 24-годишна възраст.

Хенри Роно е роден през 1952 година. Той обаче успява да проходи чак на шестгодишна възраст, тъй като още като съвсем малко дете пострадва при инцидент с колело. Неговият талант в бягането е открит едва когато Роно влиза в казармата. Той е избран за участие на 3000 метра стипълчейз и 5000 метра за Олимпийските игри през 1976 година, но в последния момент Кения, както и още над 20 други държави от Африка и Азия, отказват да изпратят свои делегации в Монреал заради допускането на Нова Зеландия, която по това време има тесни връзки в спорта с Република Южна Африка, която пък провежда политика на апартейд. Друг любопитен факт за Хенри Роно е, че той не спазва никоя от традиционните за атлетите диети, а се храни почти изцяло с вредна и пие много алкохол. Преди няколко години той напусна САЩ и се завърна в Кения, където подготвяше млади спортисти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокатът на Нотариуса Велимир Атанасов: Никога не съм имал среща с гръцките бизнесмени извън съдебната зала
Адвокатът на Нотариуса Велимир Атанасов: Никога не съм имал среща с гръцките бизнесмени извън съдебната зала
Президентът се срещна с председателя на арменския парламент
Президентът се срещна с председателя на арменския парламент