НОВИНИ

Под карантина с агресор - увеличават ли се случаите на домашно насилие

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:38, 28.03.2020
5872
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Предприетите в цял свят мерки за борбата срещу коронавируса, повишават опасността от домашно насилие, предупредиха от ООН. Медии и неправителствени организации съобщават за увеличение на тези случаи в Германия, Великобритания, Китай и САЩ. Във Франция ръстът е с над 30%. Предвижда се в аптеките там да се въведе алармена система за жертви на насилие.

У нас все още няма такава статистика, а последните данни са от началото на месеца от неправителствения сектор. Според тях всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие.

През последните седмици, когато бяха въведени по-строгите ограничения и мерки, в България са регистрирани две убийства на 21 март 76-годишна жена от пловдивското село Милево беше застреляна от съпруга си. Същият ден в Кюстендил бил задържан и 50-годишен мъж, който е обвинен в убийството на жената, с която живеел на семейни начала.

Затворени вкъщи по цял ден с кратки разходки до магазина или аптеката. Нулев социален живот. Непрекъсната тревожност за здравето и финансите. Вероятно така изглежда ежедневието на много български семейства.

Според специалистите има два възможни сценария. Единият - семейството да излезе по-сплотено от ситуацията. Другият - да влезе в капана на домашното насилие.

Младен Владимиров - психолог: Имаме си го като част от народопсихологията ни както да попляскваме децата, така и да морализираме половинките си през домашно насилие, така че една такава изолация може да се превърне в евентуален катализатор.

Когато си затворен 24 часа с насилника си, домът вече не е крепост, а затвор. Златното правило - опитай никога да не оставаш напълно изолиран и потърси помощ. Сигнали до институции могат да се подават и онлайн, а психолози предлагат и безплатни консултации в мрежата.

Марина Тодорова - психолог: Действително има хора, които се свързват с мен именно заради влошени взаимоотношения вкъщи, но не бива да подценяваме и емоционалния и психическия тормоз.

Жените, които са намерили спасение след преживяно насилие носят болка, опит и желание да помогнат:

Христина Зарева - SaveHer: Опитайте се да запазите спокойствие и да не пораждате излишно напрежение и конфликти, тъй като знаем, че агресорите са нарцисисти, които затворени и поставени в такава ситуация, агресират още повече.

Светла Гогова - SaveHer: Ако говорите по телефона пред насилника е добре да имате измислена дума, която да означава зов за помощ, например "от вчера много ме боли зъб".

Най-надеждната помощ идва от самите нас и за да я потърсим обикновено се иска смелост.

Младен Владимиров - психолог: Да се върнем към моменти, в които ни е било трудно в миналото и да видим какво тогава е успяло да ни изтегли като Барон Мюнхаузен от блатото.

Специалистите съветват семействата, които са изолирани или поставени под домашна карантина, да намерят начин да разнообразяват ежедневието си и да си доставят положителни емоции. Не на последно място - да не спират комуникацията с близки и приятели чрез интернет или телефон.

Редица институции и организации предлагат подкрепа на хора в риск. Безплатна психологическа подкрепа за възрастни и хора с увреждания може да бъде получена в колцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Националната телефонна линия към държавната агенция за закрила на детето ще консултира родители и деца.

Специално за жертвите на насилие са телефонните линии на Фондация "Анимус" и на Сдружение "Алианс за защита от насилие", основано от пола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Броят на заразените с COVID-19 в САЩ расте с часове
Броят на заразените с COVID-19 в САЩ расте с часове
5000 лв. глоба за разходка в Морската градина във Варна
5000 лв. глоба за разходка в Морската градина във Варна