НОВИНИ

Подпалвачът от Битоля изгори плакати на Договора със Скопие и френското предложение

подпалвачът българския клуб битоля изгори договора скопие френското предложение
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 04.07.2022
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Ламбе Алабаковски, който подпали входната врата на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля, тази вечер изгори демонстративно в Скопие Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение. Според него те са равностойни на фашизъм, предаде репортер на БГНЕС.

Алабаковски подпали плаката с договорите на сцената пред сградата на македонското правителство в центъра на Скопие, където за трети пореден ден опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС. Днешният протест е най-малоброен в сравнение с предишните. По-малко са и автобусите от провинцията, които докарваха граждани за участие в протеста.

И днес бяха раздавани старите плакати с вулгарни и цинични послания срещу Европейския съюз и България. Един от говорителите вчера - писателят Евтим Клетников, нарече Европа "к...а", а френският президент Еманюел Макрон беше сравнен с генерал Филип Петен - съюзник на хитлеристка Германия.

Проф. Ана Кочева: Случаят в Битоля доказва поведението на омразата, тази омраза съществува в РСМ вече 70 години

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова за отхвърляне на френското предложение. Според него, то означава "българска асимилация". В атаката срещу предложението на Макрон се включиха Светия синод на Македонската църква, Академията на науките и учени, включително и пенсионирани дипломати, както и и бившият президент Георге Иванов, който се счита за бащата на антиквизацията на Македония по време на режима на Никола Груевски.

И тази вечер най-много знамена имаше със символа от Вергина, както и флагове със сърп и чук. Към 21.00 часа българско време част от протестиращите се отправиха към сградата на парламента. По-рано днес екстремисти от крайно-дясната формация "Родина" подпалиха европейското знаме пред сградата на Министерския съвет в Скопие.

Ламбе Алабаковски подпали българския клуб в Битоля на 4-ти юни. Много бързо след като беше задържан, той беше освободен и оттогава всеки ден участва в различни прояви в страната.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денислав Иванов претърпя успешна операция на коляното
Денислав Иванов претърпя успешна операция на коляното
В "Денят започва" на 5 юли: Програмата за управление на проектокабинета "Василев"
В "Денят започва" на 5 юли: Програмата за управление на проектокабинета "Василев"