НОВИНИ

Показват снимки от полета на Георги Иванов в Музея на космонавтиката в Крумово

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 12.04.2021
Чете се за: 04:12 мин.
Регионални
Слушай новината

На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката и 60 години от първия успешен полет в Космоса. И още една важна годишнина днес - 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Директорът на Музея на авиацията и космонавтиката в Крумово Рада Банялиева разказа какво са приготвили за всички запалени по авиацията на днешния ден.

"Гражданите на Пловдив и гостите на града могат да посетят Музея на авиацията и да видят фотоизложбата, която е подготвена с оригинални снимки, правени по време на космическия полет на Георги Иванов, всичко, това, което вижда от илюминатора на кораба", разказа директорът на Музея на авиацията в Крумово Рада Банялиева.

Фотоизложбата е озаглавена "Когато илюминаторът беше хоризонт".

Фотосите са дарени на Музея от самия Георги Иванов. Той сподели:

"Снимах Земята с фотоапарат Зенит 4 на 12 април 1979 г. от илюминатора на класическия кораб "Съюз 33" с командир Николай Рукавишников. Това, което ме впечатли, е, че по-голяма част от Земята, гледана от Космоса, е покрита с облачни системи, виждат се и синьо-зелените морета и океани, както и очертанията на континентите. Големите градове и планетите са
похлупени с чернилка, а държавните граници не се очертават. Тези снимки престояха в моя архив 40 години. Човечеството трябва да помни името на Юрий Гагарин, защото без него младите нямаше да мечтаят да кацнат на Луната, Марс и други планети от Слънчевата система".

Презентацията "Юрий Гагарин в България" пък разказва за посещението на първия човек, летял в Космоса и обиколил Земята с космическия кораб "Восток 1".

"Ние искахме да покажем за онова знаменателно негово посещение в България само 40 дни след приземяването му се среща с хора от няколко града. Еуфорично е посещението. Това е постижение, може би най-голямото на 20-и век. А да видиш жив първият космонавт е наистина страхотно преживяване", разказа Рада Банялиева.

Сред имащите шанса да се докоснат до първия космонавт преди 60 години е и пловдивчанинът Камен Кръстев.

"Още май месец беше в Пловдив, на 24 май, и тогава ние като ученици отидохме на площада. Имаше шпалир от Захарната фабрика до центъра на Пловдив. И до днес го помня. Ние бяхме в клас, когато прекъснаха вътрешната радио уредба на училището и съобщиха събитието", каза Камен Кръстев.

60 години от първия успешен полет в Космоса. За зрителите, които не са били в музея, трябва да покажем една от светините в музея, а именно оригиналният спускаем апарат на Георги Иванов.

"Действително т.нар. капсула или спускаем апарат е много интересен, защото той е единственият извън границите на СССР, който е предоставен на нашия космонавт Георги Иванов. Той е бил в Ловеч, както и оригиналният парашут. Нашите посетители могат да видят капсулата от вътре и да разгледат космическите храни. За децата, най-впечатляващ е костюмът на Георги Иванов, защото те си представят как ще са в него един ден, което е много, много хубаво. За тази цел, ние сме подготвили и една специална конструкция, която могат да покажат личицата си и наистина да бъдат облечени като космонавти", каза Рада Банялиева.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разходка из Авиокосмическия парк край Омуртаг
Разходка из Авиокосмическия парк край Омуртаг
Манфред Вебер поздрави Борисов за победата на изборите
Манфред Вебер поздрави Борисов за победата на изборите