COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Полицейски час в Северна Македония, Гърция под пълна карантина

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:45, 23.03.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Сигурност

В Черна гора беше регистриран първи смъртен случай от коронавирус. Жертвите в Албания вече са три, а в Косово откриха нови два случая, с които общият брой на заразените вече е 33-ма души. Починалите в Турция вече са 30.

А в Гърция и Северна Македония затегнаха мерките срещу COVID-19.

Улиците на Скопие опустяха през първата нощ с наложен полицейски час. Радикалните мерки забраняват движението на гражданите от 21 часа до шест сутринта.

Те целят ограничаване на разпространението на коронавируса в Северна Македония, която регистрира първи смъртен случай и повече от сто заразени. Според местните власти пикът на епидемията се очаква след около месец.

От тази сутрин Гърция е под пълна карантина. Гражданите ще могат да се движат само с декларация, че имат уважителни причини за това. Хората ще излизат само при спешни случаи, за храна или до аптека. За нарушаване на забраната ще бъде налагана глоба от 150 евро.
ата беше обявена в емоционално обръщение на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис.

Кириякос Мицотакис, министър-председател на Гърция: Всяко ненужно придвижване на гражданите навън се забранява в цялата страна. Това може би е последната стъпка, която една демократична страна би трябвало да предприема, но се налага - бързо, за да не е напразно.

Мицотакис подчерта, че това се прави, за да се предотврати трагедия като в Италия.

Кириякос Мицотакис, министър-председател на Гърция: За съжаление в Италия губят по един живот на всеки две минути. Ситуацията в целия свят се влошава. Длъжен съм да предотвратя такова предизвикателство пред нашата страна.

Вчера в Гърция бяха потвърдени 94 нови случая, с които общият им брой достигна 624. Починалите са 15.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Иво Прокопиев е със запорирани сметки и имущество
Иво Прокопиев е със запорирани сметки и имущество
Недостиг на кръводарители във Варна
Недостиг на кръводарители във Варна