НОВИНИ

Политическата криза се задълбочава, предсрочните избори - все по-неизбежни (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:45, 29.06.2022
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Политическата криза се задълбочава все повече. Днес предсрочните парламентарни избори изглеждат неизбежни. БСП спира преговорите за кабинет с "Продължаваме промяната" заради експулсирането на 70-те руски дипломати и призоваха президента Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност. От "Продължаваме промяната" казаха, че път за преговори винаги има.

Вижте и още във включването на Десислава Маркова.

От БСП призовават всеки, който има доказателства за решение на Министерски съвет за изгонването на 70 руски дипломати да го докаже. Лидерът на БСП и вицепремиер е категорична, че такова решение не е взимано и обсъждано в Министерски съвет.

"Стопираме всякакви преговори с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо. И по начина, по който е взето, и по съдържанието, което се съдържа в това решение. Второ - това решение е взето абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков, всеки, който твърди, че има решение на МС, като например вицепрезидента Йотова, да го докаже и да извади такова решение. Ние членовете на МС от БСП категорично заявяваме, че не е обсъждано и взимано такова решение в МС. Трето - от много години БСП се бори за правова държава, за сила на институциите и за върховенство на закона", заяви Нинова.

"Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Влизаме в момента в залата и искаме закрито заседание на НС и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент, може би единствено на господин Петков. Към президента се обръщаме да свика спешно КСНС, изказването му от сутринта е изключително тревожно. Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е в ред в държавата. ДАНС, изготвяйки такива доклади, трябва да ги изпрати на президента, на председателя на НС и на премиера. Шефът на ДАНС се назначава от президента, не може президентът да не знае, ако има такава информация. По публичната информация, която ние четем, не сме виждали този доклад, се касае за шпионаж, който засяга националната сигурност, най-уместно е президентът веднага да свика КСНС . Трето - за пореден път премиерът взима еднолични решения по въпроси, които много сериозно засягат националната политика - и вътрешна и външна. Досега проявявахме толерантност, разбиране в името на общата цел, която си бяхме поставили - да променим модела на управление на България до този момент. Но тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата за разговори, ако "Продължаваме промяната" предложат друг кандидат за министър-председател и Петков приеме отговорността за това си поведение досега. Не сме обсъждали други имена. Не сме се чували с министъра на външните работи", заяви Корнелия Нинова.

От "Продължаваме промяната" реагираха, че ще направят всичко възможно, за да излъчат правителство в този мандат. Казаха, че сега имат нова информация и трябва да седнат и да обмислят как да се върнат на масата на преговорите и с БСП. Затова събират ръководството и парламентарната група.

"Продължаваме да правим всичко възможно, за да излъчим правителство в този мандат, затова проведохме и заседание на Националния съвет в понеделник, където дадохме ясен мандат на преговорен екип, който да разговаря с нашите коалиционни партньори, сега имаме нова информация на масата, която трябва да седнем да обмислим и да се върнем на масата на преговорите, където се надяваме и БСП да осмислят тяхното становище", каза Андрей Гюров.

Според "Демократична България" всички трябва да намерят начин и сила да се върнат на масата на преговорите и да обмислят всички варианти за създаване на нов кабинет в рамките на този парламент. Не изключват обсъждане на варианта "Продължаваме промяната" да оттеглят Кирил Петков като номинация за премиер.

"Искам да призова към здрав разум и успокояване и към това да намерим начин да се излъчи управление, което да предотврати наистина свличането към този хаос. Аз лично имам сериозно притеснение и мисля, че всички трябва да го погледнем в очите, че не просто отиваме към избори, отиваме към още един парламент, който ще бъде ялов и няма как да излъчи управление и трябва да носим отговорност за това. Така че емоции и декларации разбирам, но мисля, че накрая на деня ще трябва всички да си охладим ума и да се върнем към преговорите", призова Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Партньорите на БСП в правителството смятат, че има време до петък да се уточнят и да успокоят страстите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поликлиника без асансьори в Дупница
Поликлиника без асансьори в Дупница
Депутатите решиха: Изслушват Кирил Петков и шефа на ДАНС
Депутатите решиха: Изслушват Кирил Петков и шефа на ДАНС