НОВИНИ

"Политически" гей парад събра хиляди в Париж

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:30, 04.07.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Между 2000 и 3000 протестиращи участваха в събота в Париж в импровизиран и „политически“ гей парад, седмица след първоначално насрочената дата на официалния парад, отменен заради коронавируса.

Мултикултурната тълпа от млади хора се събра на площад „Пигал“ зад камион с надпис „нашите паради са политически“, пише АФП.

Сред знамена с цветовете на дъгата, боядисани коси и костюми на травестити, лозунгите гласяха: „За радикален прайд“, „Трансфобията убива“, „Моето тяло си е мое, млъкни “.

Официалният гей парад, първоначално насрочен за 27 юни, бе отложен за 7 ноември заради забраната за големи събирания, свързани с коронавируса. Но за Ема Вале-Гияр, която откликна на импровизирания призив на различни ЛГБТ асоциации, "важно бе да се празнува така или иначе".

„Парадът по същество е един бунт“, казва младата 22-годишна жена, припомняйки Стоунуолските бунтовете в Ню Йорк през 1969 г., предизвикани от полицейски набег в бар, посещаван от хомосексуалисти и които родиха година по-късно на първия „Гей парад“.

Без музика, съботното събиране бе по-скоро политическо, отколкото празнично.

„Опасността от отстъпление от нашите основни права е много голяма и епидемията послужи за разкриване на множество фактори на изключване, дискриминация и насилие“, заяви пред АФП Джована Ринкон, директор на асоциацията Accepttess- Т, която защитава транссексуалните хора.

През 2020 година се отбелязва 50-годишнината от гей парадите, но няколкостотин парада по света трябваше да бъдат отменени или отложени поради коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краткотрайни валежи и гръмотевици
Краткотрайни валежи и гръмотевици
Дарина Настева има нужда от средства за присаждане на стволови клетки
Дарина Настева има нужда от средства за присаждане на стволови клетки