НОВИНИ

Политически реакции и размяна на реплики след поредното посегателство срещу Паметника на съветската армия

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
21:28, 18.08.2023
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Ново посегателство над Паметника на Съветската армия в София снощи. Облечени като футболни фенове хвърляха димки, изкъртиха плочата и надраскаха монумента. Има ранени сред защитниците на паметника, четирима от нападателите са задържани. Последва и вълна от политически коментари.

Хвърляни димки и нови щети по Паметника на съветската армия в София

Минути преди полунощ облечени като футболни фенове с чукове се катерят на задната страна на паметника, правят димна завеса, чупят плочата и драскат със спрей "Искаме български паметник". Палят и една от палатките, които десети ден охраняват паметника. Нападат и хора, които всеки ден са там, за да го бранят. Свидетел на всичко става известният левскар, но и член на "Левицата!" и част от палатковия лагер адвокат Йордан Тополов.

"Дойдоха група от около 40-50 човека, които запалиха факли. Горе имаше момичета, които седяха до паметника, едната е обгазена, друг човек е ударен. Мятаха и факли по палатковия лагер".

Момичето е напръскано със спрей в очите. Ранените са привърженици на "Възраждане", които заедно с БСП и "Левицата"! дежурят пред паметника.

"Заплашвали са хората от палатковия лагер. Една от жените в пострадала, в ИСУЛ е била около час, обгазена. Едно от момчетата, пак от "Възраждане" е със спукана скула. Не са могли да спрат кръвта половин час", обясни Славчо Крумов, депутат от "Възраждане".

Йордан Топалов обаче е убеден, че това не са футболни фенове.

"Считам, че това не са фенове на "Левски", просто се използваше, че има мач на "Левски" (на Националния стадион, в непосредствена близост до паметника - б.р). Това са десни сили, провокирани от десни политически партии да извършат това нещо. Определена политическа партия и доста известен евродепутат, грубо казано, се опитаха да ги освободят от Първо районно. Партията е ВМРО, а евродепутатът - Джамбазки".

В отговор до "По света и у нас" Ангел Джамбазки не коментира какво е правил пред районното управление и напомни, че позицията на ВМРО е за премахване на паметника. Срещу четиримата арестувани са образувани досъдебни производства за кражба и хулиганство.

Русия ще разследва оскверняването на Паметника на съветската армия в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира случилото се и припомни, че палатковият лагер и демонстрациите след 22 часа са незаконни.

"Някои политици използват преместването на Паметника на съветската армия, за да си правят пиар за местните избори - аз лично призовавам лидерите на политическите формации, които протестират пред паметника, да спазват изискванията на закона за събранията и митингите. Всъщност, организаторите, лидерите на политическите партии, които стоят пред паметниците, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят, да стоят по цяла нощ".

От "Левицата" поискаха оставката на Фандъкова, на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков и на областния управител на София Вяра Тодева.

"Настояваме също така политическите сили, които стоят зад тези шпицкоманди и които са подстрекатели и реални извършители на този вандалски акт, да поемат своята отговорност", каза Мая Манолова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече станалото "недопустим вандалски акт".

"В последните 30 години много пъти е имало палаткови лагери, нито един път досега не е бил разрушаван. Това, което се случи вчера, е опасен прецедент. Да не забравяме, че преди 9 години с такъв прецедент започнаха едни действия, които доведоха до национална трагедия за една държава, която се намира североизточно от нас", коментира Таско Ерменков от БСП.

Областната администрация на София също осъди вандалския акт. Започва и подготовката на конкурс за това какво трябва да има в Княжеската градина на мястото на паметника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БК Берое привлече тежко крило от САЩ
БК Берое привлече тежко крило от САЩ
Илиана Раева преди световното: Ще бъде много тежко, основната битка ще бъде за квотите
Илиана Раева преди световното: Ще бъде много тежко, основната битка ще бъде за квотите