НОВИНИ

Политически реакции след визитата на Володимир Зеленски

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:35, 07.07.2023 (обновена)
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Знаковата визита на Володимир Зеленски у нас продължава да предизвиква реакции.

И ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заявиха, че визитата на украинския президент у нас е доказала, че решението за съставяне на правителство с компромиси е било правилното.

Такива бяха и коментарите на премиера Николай Денков и премиера Мария Габриел, които изтъкнаха, че посещението е дало възможност да се говори за сътрудничество в конкретни области.

Денков: Няма да дадем на Украйна нищо, което би застрашило сигурността ни

"Визитата показа на всеки, че трябва да си зададе въпроса какво значи да си патриот - дали е патриот този, който защитава родината си и който прави всичко възможно да защити границите и хората или патриот би бил този, който казва: "Елате, вземете територията, после може да продължите нататък". Това го мисля отдавна", посочи Денков.

"Това значи, че всички, които сме в европейското и евроатлантическото семейство, отговаряме заедно на предизвикателствата, подкрепяме се и изразяваме солидарността си с конкретни действия. Но беше и една прекрасна възможност вече да говорим за сътрудничество в конкретни стратегически области като енергетиката и отбраната", коментира вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Борисов: Депозирал съм искането си за освобождаване от депутатски имунитет

"Действително с Кирил Петков бяхме заедно и именно, преглъщайки и его, и самовлюбеност показахме, че заедно можем да постигаме успехи. Това е голям успех за България, още повече като видяхме и срещата при президента Радев. Аз съм убеден, че няма човек в Европа, в Америка, в нашите евроатлантически партньори, където да има съмнение, в което стабилно България стои в това семейство и колко нестабилно е стояла преди месеци", заяви Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

Атанас Атанасов: Президентът Радев се позиционира на страната на Русия

"Радвам се, че за втори път се видях с президента Зеленски, след като бях миналата година с премиера Петков от делегацията. Искам да акцентирам върху нещо важно. Паднаха някои маски. Хората знаят колко трудно съставихме това правителство, хората видяха колко важно е това и това го казвам на фона на заявената позиция на президента Радев, който се позиционира на страната на Русия", коментира Атанасов.

ДПС са пожелали вчера на президента Володимир Зеленски, скоро Украйна да влезе в НАТО и ЕС.

"Ние вчера пожелахме на господин Зеленски в най-скоро време Украйна да станат членове на НАТО и на ЕС. Сега, когато целият демократичен свят е изразил подкрепа си и съпричастността си към Украйна, е много лесно някои политици да се опитват да трупат политически активи и дивиденти с позициите си", заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че Володимир Зеленски защитава интересите на Украйна, а Румен Радев изразява позицията на българската президентска институция.

ИТН казаха, че всички са имали малко време заедно с президента на Украйна и затова недоумяват за какви разговори споделят от другите формации.

"Парламентарните групи се срещнаха силно казано с президента Зеленски. Бяхме на две общи снимки и на отделни. По време на тези снимки, които траят между 30 секунди и една минута, физически няма как да се кажат тия неща, които четох - че Бойко Борисов си е говорил, а Кирил Петков най-вероятно си е говорил, щото имаха и отделни срещи", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Премиерът обясни, че визитата е готвена кратко, защото преди това нямало условия за нея. Обясни и защо нямаше среща със Зеленски в парламента:

"Такава беше програмата. Но той се видя с ръководството на ПГ. Беше важно да намалим затрудненията и на софиянци заради мерките за сигурност", каза Николай Денков.

"Защото го бяха заблудили, че "Възраждане" ще правят ексцесии и саботажи и аз лично му обясних, че това не е в техния стил", коментира от своя страна Бойко Борисов.

Борисов очаква когато дойде време за ротация, ПП-ДБ да си удържат на думата. А от втората по големина коалиция изтъкнаха, че България е страната на изтеклите мандати и затова очакват да седнат на масата за разговори с ГЕРБ - СДС за кадровите назначения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внучката на Виолета Донева отива на съд за убийството на актрисата
Внучката на Виолета Донева отива на съд за убийството на актрисата
Чехия ще предостави хеликоптери и боеприпаси на Украйна
Чехия ще предостави хеликоптери и боеприпаси на Украйна