НОВИНИ

Политически реакции за аферата с боклука

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:14, 31.05.2020
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Заместник-министър Красимир Живков ще бъде сменен още в понеделник. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов.

Той коментира и вероятен нов политически проект на Цветан Цветанов, който напусна всички постове в ГЕРБ заради скандала Апартаментгейт. Преди дни стана ясно, че прокуратурата няма да разследва Цветанов, заради липсата на достатъчно данни за корупционни престъпления.

Още утре Красимир Живков ще бъде сменен, независимо че е от квотата на ГЕРБ и преди това е бил и кмет. Мотивът на Борисов - в неговата партия няма милост за никого.

Бойко Борисов - министър-председател: С Емил Димитров, министъра на екологията, сме се разбрали в 8 ч. в понеделник да имам предложение от него за зам.-министър на мястото на Живков ресор отпадъци. Така, че в понеделник тази тема се приключва.

В тази връзка Борисов припомни и отстраняването на втория човек в ГЕРБ и най-близък до него в продължение на години Цветан Цветанов.

Бойко Борисов - министър-председател: Специално ГЕРБ не може да ни упрекнете в милост. Ей сега като оправдаха и Цветанов и ние съжаляваме, че сме го отстранили, но така беше. Всички помните.

Въпреки това Борисов каза, че не смята да връща Цветанов в партията.

Бойко Борисов - министър-председател: Цветанов най-вероятно ще си направи собствен политически проект, защото и той е обиден от начина, по който за подозрение го отстраних. Така че му пожелавам успех, той това го може, това му харесва да го прави. Всеки си има пътя. ГЕРБ си има своя път и той е да показва всеки ден какво е направено.

Премиерът отказа коментар за списъка с имена на бизнесмени и огромни суми пари срещу тях, разпространен вчера от прокуратурата във връзка с разследването срещу братя Бобокови.

Бойко Борисов - министър-председател: Въобще не искам да го коментирам. Всеки бизнесмен може да си напише един списък и да си го сложи в касата. От тук насетне. И аз мога да си напиша един и да кажа на кмета на Поморие 1000 лв, за Горанов 2, за Нанков 3, за еди кой си 4. После вие ще кажете - коментирайте. Той ще каже задържаният за какво го е правил тоя списък. Аз нито искам да гадая. Когато са правили добър бизнес, съм им откривал заводи. Когато предупредихме, че с отпадъците ще имат проблем, това беше преди местните избори още. И тогава ДАНС,МВР под ръководството на прокуратурата започнаха да работят. Всеки трябва да се сърди сам на себе си.

Когато има престъпление, трябва да има и арести, коментира лидерът на НФСБ. Според него аргументите по случая са много сериозни, но от публикуването на списъка е пострадал рейтингът на прокуратурата.

Валери Симеонов - зам.-предс.на НС и лидер на НФСБ: Така че нека да си свършат работата органите, но да си я свършат професионално, както трябва, защото още един такъв списък ако излезе и рейтингът на прокуратурата тотално ще се срине.

Според Валери Симеонов не бива по този начин да се търсят някакви други поводи, за да се убеди обществото, че конкретният арест е необходим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор между защитата и прокуратурата по делото за аферата с боклука
Спор между защитата и прокуратурата по делото за аферата с боклука
Посрещнаха астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен на МКС
Посрещнаха астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен на МКС