НОВИНИ

Политическите коментари: Какви са важните задачи пред НС преди разпускането му

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:19, 03.09.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Реакциите от парламента - всички политически сили коментираха думите на президента Румен Радев за важните задачи пред Народното събрание преди разпускането му.

Идва ли нов политически проект за предстоящите парламентарни избори?

ИТН са съгласни, че още много закони трябва да бъдат обсъдени и приети, но оставят тази работа за следващия парламент. Смятат, че сега вниманието трябва да бъде насочено към актуализацията на бюджета.

"Оттук нататък всичко е в ръцете на президента Румен Радев. Парламентът вече насрочи президентските избори на коя дата ще се проведат. Логично е за всички нас изборите да се проведат 2 в 1, да се спестят парите на българския данъкоплатец", заяви Станислав Балабанов от ПГ на "Има такъв народ".

От "Демократична България" ще настояват, освен бюджетът, да се приемат и промените за съдебната власт. Но прогнозират, че на 46-ото Народно събрание не му остават много дни.

"Аз си мисля, че докъм 15 септември ще бъде животът на този парламент, за да може да се приеме актуализацията на бюджета и някои от законите, които са минали на първо четене", допълни Атанас Атанасов от ПГ на "Демократична България".

Кога президентът ще разпусне НС и коя ще е датата на парламентарните избори?

Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" е съгласна, че Планът за възстановяване трябва да бъде приет, защото е свързан с приходната част на бюджета. Обвинява БСП, че са избързали с решението за връщане на мандата.

"След като БСП не прояви смелост и грижа за върховенството на правото и не дава възможност с връщането на мандата на 7-ми септември да се приемат законите, които започват реформата в съдебната система, това трябва да направи българският президент", каза Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Според БСП, ако наистина някой е искал да направи съдебна реформа, е трябвало още от първия ден на парламента да се захване с тази задача.

"Но е изумително това, че колеги, които претендират, че искат да направят революция в законите на България, вместо да започнат с тези закони от първия ден, тук се занимаваме с изслушване на министри, разказване на сказки и приемане на странни решения", добави Румен Гечев от ПГ на "БСП за България".

ГЕРБ-СДС атакуват държавния глава, че не може да поставя условия, за да спазва конституционната процедура. Напомнят, че подобна е била ситуацията и преди връчването на втория мандат.

"Г-н Радев се превръща в рецидивист по отношение на изискванията си към парламента и не следва конституционните процедури. Недопустимо е, според нас, да се поставят някакви условия за дейността на парламента и те да са залог за спазването на Конституцията от него", коментира Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Подобна е позицията и на ДПС.

"И всяка форма на поставяне на условия с цел лично облагодетелстване или нагласяне на датите е пряка злоупотреба с нормите на Конституцията. Но аз съм сигурен, че държавният глава има прекрасни консултанти по конституционно право", каза още Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на ДПС.

Колко дни още ще има 46-ото Народно събрание - решението е на президента Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски надви Спортист (Своге) в неофициалния дебют на Мъри
Левски надви Спортист (Своге) в неофициалния дебют на Мъри
Специално пред БНТ: Да останеш в Афганистан - разказите на двама учители от Кабул
Специално пред БНТ: Да останеш в Афганистан - разказите на двама учители от Кабул