НОВИНИ

Политици и общественици изразиха тревога за здравето на Алексей Навални (Обзор)

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:00, 18.04.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Политици и общественици от цял свят изказват тревога за здравословното състояние на Алексей Навални, който е в затвора. На 31 март той обяви гладна стачка с искане за адекватно лечение. Сега лекари съобщават, че опозиционерът може да умре всеки момент. Европейският съюз призова руските власти да допуснат до него лекари, на които се доверява. Съединените щати предупредиха за последствия, ако се допусне Навални да почине в затвора.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан посочи, че руският президент Владимир Путин носи голямата отговорност за Навални. Великобритания призова да му бъде даден незабавно достъп до независима медицинска помощ. Руският посланик в Лондон каза пред Би Би Си, че опозиционерът е лекуван в болница и вече не се оплаквал.

"Разбира се, няма да се допусне той да умре в затвора, но мога да кажа, че г-н Навални се държи като хулиган. Той се опитва да нарушава всякакви правила. Целта му е да привлича внимание върху себе си. Днес казва, че го боли лявата ръка, утре - че го боли кракът, така че журналистите да му обръщат внимание", заяви Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Навални може да умре всеки момент, твърдят лекари

Руски лекари съобщиха, че Навални е в критично състояние, развива бъбречна недостатъчност и сърцето му може да спре. "Допуснете лекар до баща ми", написа в Туитър дъщерята на Навални Даша. Открити писма до президента Путин публикуваха руски депутати и световни знаменитости. Негови съратници решиха, че е време за действия, тъй като вече става дума не само за свободата, а за живота на опозиционера.

"Виждали ли сте някога с очите си как убиват човек? Вие виждате това сега. Може да ни се иска да не мислим за това, да сменим темата. Но това няма да отмени факта, че убиват Алексей Навални, по ужасен начин, пред очите на всички ни", каза Леонид Волков.

Нови масови протести в подкрепа на Навални се организират в сряда, 21 април, когато президентът Путин ще произнесе годишното си послание към Федералното събрание на Руската федерация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за проливен дъжд в 19 области
Жълт код за проливен дъжд в 19 области
От полунощ в Белгия пада забраната за несъществени пътувания
От полунощ в Белгия пада забраната за несъществени пътувания