НОВИНИ

Помагат ли лекарствата за животни за лечение на коронавирус?

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 08.04.2020
9851
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Преди дни в „Денят започва“ кардиологът проф. Иво Петров за първи път анонсира опитите, които се правят с едно лекарство и за това как то влияе на коронавируса. Стана ясно, че това лекарство се използва във ветеринарната медицина.

Оказа се, че след интервюто, което беше последвано от много коментари и още разяснения по темата е започнало масово търсене на споменатия от проф.Петров медикамент по клиники и складове за ветеринарномедицински продукти. За това ни сигнализираха от Български Ветеринарен Съюз. Какви рискове крие това човек да си купи това лекарство и да започне да го приема - отговорът на Д-р Димитър Яновски - председател на Българския ветеринарен съюз София-град.

По думите му, още в понеделник хората са започнали да търсят препарата, който е само за лечение на животни. За два дни са получили около 10 обаждания, в какви количества може да се намери.

Д-р Димитър Яновски - председател на Българския ветеринарен съюз София-град: По българското законодателство то не може да бъде продавано свободно. Но има вратички, които могат да направят възможно човек да си вземе такъв продукт, което е проблем. Данните как се използва в хуманната медицина не са ясни. Призовавам всички хора да внимават и да не търсят този продукт. Той се изписва само за животни.

Д-р Янковски обясни защо лекарството е толкова опасно.

Д-р Димитър Яновски - председател на Българския ветеринарен съюз София-град: Дозировката му е доста точна. Ако човек е чувствителен към този препарат, рискува да се появят алергични шокове и това да доведе до застрашане на живота.

Вирусът е много нов и непознат за науката, много бързо се развиват нещата. Ветринарно- медицинките продукти са само за животни, допълни още д-р Янковски.

Д-р Димитър Яновски - председател на Българския ветеринарен съюз София-град: Лекарството е силно токсично, терапевтичната му ширина е доста малка. Лесно човек може да предозира. Такъв препарат няма за хуманна употреба. Може да предизвика интоксикация и различни алергични реакции. Със сигурност всички не могат да си го купят но съм убеден, че има начини да се купи. За съжаление, има недобросъвестни колеги. Някой може да се сдобие. Може да един случай...

Призовавам складовете да не го продават на частни лица без изрична рецепта за животни.Няма нужда в паниката да рискувате живота си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът е разпоредил ръководството на Българска банка за развитие да бъде освободено
Премиерът е разпоредил ръководството на Българска банка за развитие да бъде освободено
Бойко Борисов: Започва масово тестване в Банско
Бойко Борисов: Започва масово тестване в Банско