НОВИНИ

Популярни творци във видеоконференция за силата на японците да се справят в кризи

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
21:56, 07.03.2021
Чете се за: 01:35 мин.
Култура
Слушай новината

От страната на изгряващото слънце - до българската култура. Успешният път и силата на японското изкуство налага своя отпечатък в цял свят.

В двудневна видеоконференция, организирана от катедра Японистика, популярни творци дискутираха пресечните точки и силата на японското общество да се справя в кризисни ситуации.

Един от основателите на прочутото студио Гибли - Сузуки Тошио, се включи в Международната видеоконференция на катедра Японистика на СУ. Той сподели, че от години го вдъхновява изпълнението на хор Бодра смяна и българската музика.

А в България филмите на прочутото студио Гибли са на почит сред студенти и майстори на киното.

"Натискът не е върху високата технология, а върху онази човешка част на изкуството, която е най-важна - сърцето. По-голямата част от филмите, които виждаме не са 3D, не са суперкомпютри", каза аниматорът и режисьор проф. Анри Кулев.

Самата драматургия, самото чувство, което влагат в него, е общочовешко и валидно за целия свят и в това е силата на японската култура.

Проф. Анри Кулев и маестро Йордан Камджалов се включиха в дискусията за "меката сила" и как високотехнологичната Япония помага с изкуството си по цял свят и въвлича младите хора, особено във времена на криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избраха Ердинч Еминов за кмет на с. Боян
Избраха Ердинч Еминов за кмет на с. Боян
Слабо повишение на температурите в началото на седмицата
Слабо повишение на температурите в началото на седмицата