НОВИНИ

Порцеланови чинии показват историята на Великото херцогство Люксембург

bnt avatar logo
от БНТ
06:49, 15.04.2020
Чете се за: 00:37 мин.
Култура

Изложба от изящни порцеланови чинии очаква след извънредното положение посетителите в Историческия музей в Русе. Над 80 сувенирни чинии показват историята, природните забележителности и известни личности от миналото на Великото херцогство Люксембург.

Графове, крепости, езера, градове, църкви и католически светци. Това са само част от образите, които оживяват върху крехкия порцелан от Люксембург.

В страната са запазени сто замъка от Средновековието, а част от тях, които са и предпочитана дестинация от туристите, са изрисувани върху изящните предмети.

Искра Тодорова – историк: По чиниите могат да се видят как се е формирала държавността, защото много от държавните институции са представени с техните униформи. Много от архитектурното наследство, което е изключително богато и красиво, също може да бъде проследено по изображението на чиниите. Замъците са една атрактивна “подколекция”.

Атрактивните чинии са изработени в рамките на два века и половина от местна компания, която отваря врати през 1748 година в Лотарингия. Собственик на колекцията е Атанас Атанасов – български спортен психолог от Ловеч, който живее в Люксембург.

Изложбата може да бъде видяна на живо след отмяната на извънредното положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60 секунди без COVID-19: Безплатна виртуална разходка из Марс
60 секунди без COVID-19: Безплатна виртуална разходка из Марс
Кабинетът ще одобри доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили
Кабинетът ще одобри доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили