НОВИНИ

Поредно облекчаване на мерки, наложени заради COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:40, 24.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

В Европа продължава облекчаването на рестрикциите, свързани с коронавируса. Днес, за първи път от повече от два месеца, църквите във Франция ще отворят врати. Китай за пореден път отрече връзката между новия коронавирус и лабораторията по вирусология в Ухан. А САЩ почетоха паметта на жертвите на COVID-19 по необичаен начин.

Испания се готви за поредната фаза от свалянето на карантината. От утре в страната ще работят магазини и заведения - както това вече се случи в Мадрид и Барселона. Върви и подготовка за туристическия сезон, който ще започне през юли.

Във Франция неделните литургии се провеждат при строги правила - спазване на дистанция и носене на предпазни средства. Властите разрешиха отварянето на всички храмове, но въпреки това мюсюлманската общност беше призована да отбележи края на свещения месец Рамазан в домашни условия. Минимално количество вярващи имаше и в свещения за мюсюлманите град Мекка.

В момента най-тежко остава положението с коронавирусната инфекция в Латинска Америка, и по-конкренон в Бразилия. Продължава да се увеличава броят на заболелите и смъртните случаи. Китай за пореден път отрече новият вирус да е "изпуснат" от Института по вирусология в Ухан - градът в провинция Хубей, от който тръгна всичко.

Уонг Йени, директор в института по вирусология в Ухан: Това е пълна измислица. Получихме клинична проба от неизвестна пневмония на 30 декември миналата година. След проверка на патогена в пробата разбрахме, че съдържа нов коронавирус, който нарекохме САРС-КОВ-2. Преди това не сме имали, срещали или изследвали този вирус.

А в САЩ - броят на жертвите на COVID 19 е близо 100 хиляди. Това провокира изданието Ню Йорк Таймс да излезе с необичайна 1ва страница - списък с имената и кратка биографична справка на част от починалите, със заглавие "Неизчислима загуба". В световен мащаб заразените са повече от 5 милиона и 300 хиляди, жертвите на опасния щам надхвърлят 342 хиляди. Статистиката сочи, че за месец броят на новозаразените по света се е удвоил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди седмица положил клетва – Нетаняху на съд в Израел за измами...
Преди седмица положил клетва – Нетаняху на съд в Израел за измами...
Пет години по-късно: Учителката по математика Моника Тодоринска
Пет години по-късно: Учителката по математика Моника Тодоринска