НОВИНИ

Поривите на вятъра в Русе и Сливен днес достигаха 72 км/час

bnt avatar logo
от БНТ
21:33, 25.01.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Бърз атмосферен фронт премина през страната днес, вятърът следобед почти навсякъде се ориентира от северозапад, а поривите му в Русе и Сливен достигаха 72 км/ч.

Предупреждение от първа степен - код жълто е в сила и утре, но вече за проливни валежи от дъжд и обилни снеговалежи. В Източна България и по планинските проходи ще има условия за преспи и навявания.

Сняг ще завали още през нощта, първо в северозападните райони. Ще се задържи много ветровито, но вятърът временно ще смени посоката си - отново ще бъде от юг, най-силен в Източна България. Там и в южните райони минималните температури утре ще са все още до 7-8 градуса, в останалата част между минус 1 и 4°, максималните, в много широки граници - от 1° до 13°. Ще бъде облачно и с валежи от сняг, в източните и южните райони - през по-голямата част на деня все още от дъжд, но до вечерта и в Източна България дъждът ще премине в сняг.

В планините ще бъде облачно, мъгливо и ще вали сняг. Ще се задържи и много ветровито. Ще духа югозападен вятър, който около обяд ще започне да се ориентира от север, ще се усили и с него ще започне застудяване. Максималните в курортите ще са от минус 4° на Алеко до 2-3° в Боровец, Пампорово и Банско.

На Балканите ще нахлува студен въздух. След обяд почти навсякъде ще има валежи, като в северозападната половина ще са от сняг, в югоизточната - от дъжд. На места в Гърция се очакват значителни количества дъжд. Облачно и ветровито, на места с проливни валежи от дъжд и снеговалежи, ще бъде утре и в по-голямата част от Европа. Причината - обширен, многоцентров циклон, който определя времето в почти целия континент.

У нас в сряда в западната половина от страната снеговалежите ще спират, но в източната снежната покривка ще се увеличава и в комбинация със силния северозападен вятър ще има условия за виелици и навявания. Застудяването ще продължи. В четвъртък и в петък ще бъде ветровито, с променлива облачност, на места в планините и планинските райони - с превалявания от сняг. В петък ще започне затопляне. През нощта срещу събота и в събота на места ще превали дъжд и ще има условия за поледици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианският премиер Джузепе Конте подава оставка
Италианският премиер Джузепе Конте подава оставка
Тримата обвиняеми в пране на пари и търговия с маратонки менте остават в ареста
Тримата обвиняеми в пране на пари и търговия с маратонки менте остават в ареста