НОВИНИ

Посланието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан преди Възкресение Христово

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 13.04.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Православните храмове в страната остават отворени през Великденските празници, но при строги мерки за безопасност. Дезинфекцията ще се осъществи на Велики четвъртък.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари на всички християни, които са проявили добра съвест по време на Цветница.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: Уверявам, че вчерашният ден беше спокоен, даже болезнено тих за този празник. Това, което се изисква е съблюдаване на разстояние от човек до човек, носенето на маска, и едно спокойно пристъпване към Светата литургия. Сега нашата скръб е голяма, но колкото повече вървим към Възкресението, толкова повече разбираме, че нашата скръб ще се превърне в радост.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отново призова хората да се помолят в домовете си.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: Ние сме хора отговорни, ние разбираме, че винаги сме в благодатно тайнствения живот на светата църква. Много пъти призовахме, ние казахме в своите окръжни послания на светата ни църква, че заставаме и подкрепяме лекарското съсловие в този призив. Тези хора, които ще останат в домовете си, това е мястото на техния молитвен труд, това е тяхната жертва пред Господа, в тези дни да бъдат в своите домове. Там пред домашния иконостас, пред домашната икона с пламъка покаяние на свещицата да засвидетелства своята причастност към страдащия Христос. Тези, които са в своите домове и изпълняват тази заповед и тези, които все пак ще бъдат в нашите отворени храмове, също я изпълняват. Така че и едните, и другите свидетелстват за единството на светата църква и за нашата грижа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Асен Меджидиев: Плавното покачване на заразените предпазва системата ни от цайтнот
Д-р Асен Меджидиев: Плавното покачване на заразените предпазва системата ни от цайтнот
Започва Страстната седмица - какви са мерките за сигурност и ограниченията
Започва Страстната седмица - какви са мерките за сигурност и ограниченията