НОВИНИ

Последните 25 контейнера с италиански боклук тръгнаха от пристанището във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 01.04.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Регионални

На пристанище Варна-Запад започна товаренето на последните 25 контейнера с италиански боклук, внесен в нарушение на закона. Общо 127 контейнера се връщат на фирмата-изпращач, след като товарът беше проверен и варненската Районна прокуратура разпореди реекспорт на боклука.

На 17 януари започна отварянето на контейнерите, които бяха пристигнали тук в периода 21 октомври-29 ноември миналата година, след като изпращачът "Дентиче Панталеоне" от град Салерно в Италия ги е изпратил до софийската фирма "Блацион". 90 дни са имали получателите, за да потърсят своя товар и да го освободят от митница или да го изпратят по друго направление. Това не беше направено и така се стигна до отварянето на контейнерите, които според подадените документи са съдържали каучук и пластмаса.

На 17 януари обаче се оказа, че вътре има дърво, стъкло, текстил и други отпадъци, за които няма разрешение и които са внесени незаконно в страната. Цялата пратка беше блокирана. всичките 127 контейнера бяха проверени. Образувано е досъдебно производство от районната прокуратура, откъдето периодично издаваха разрешения за реекспорт на отделни контейнери.

Последните 25 се товарят в момента. Те ще бъдат върнати в Италия на изпращача. След като избухна скандалът с тези контейнери на Варна-Запад, екоминистерството разпореди вносът на боклук в България по море да става единствено през пристанище Варна-Запад. В момента няма особено движение по тази линия. Всички изчакват края на кризата с коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оранжев код за опасен снеговалеж
Оранжев код за опасен снеговалеж
Готова е първата голяма полева болница във Великобритания
Готова е първата голяма полева болница във Великобритания