НОВИНИ

Повече от 2100 жертви на COVID-19 в САЩ, Европа отчита намаляване на заболеваемостта

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:25, 11.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

САЩ станаха първата държава, регистрирала повече от 2 000 смъртни случая на заболели от коронавирус за едно денонощие. Заразените в страната вече са над половин милион души. В световен мащаб броят им е близо 1 милион и 700 хиляди. Повече от 376 хиляди са преборили инфекцията.

2 108 новозаразени с COVID 19 - толкова регистрираха САЩ за 24 часа. Според експерти, има леко изправяне на пандемичната крива, но пикът й е все още не е настъпил. Има и леко занижаване на прогнозите на смъртните случаи. Най-засегнат от пандемията е щатът Ню Йорк. Губеранаторът Андрю Куомо подчерта, че разбира колко е трудна ситуацията, но за отмяна или облекчаване на рестриктивните мерки все още е много рано да се говори.

Сред местата с най-много болни е град Ню Йорк. Кметът на мегаполиса - Бил Де Блазио, посети една от болниците и занесе храна на медиците. При посрещането му лекари, пожарникари и полицаи избухнаха в спонтанни аплодисменти в знак на благодарност едни към други.

Флорида се очертава като следващото огнище на заразата в САЩ, смятат експерти, и припомнят, че властта там трудно се справи с препълнените плажове преди няколко седмици.

А в едно от предградията на едноименната столица на щата Оклахома се радват на ежедневни музикални изпълнения.

Кристиан Пиърсън е професионален пианист, на 29 е. Във времето на карантина няма работа, но пък има много време и изучава нов инструмент.

Кристиан Пиърсън: Имам много приятно всекидневно занимание - разхождам се и изучавам инструмента. Истината е, че аз не умея да свиря на тромбон, не е основният ми инструмент. И това му е хубавото, защото не го познаваш, можеш да го откриваш. Така че всеки ден си избирам по няколко неща, разучавам няколко мелодии и тръгвам. Имам любими места, а и ако хората ме помолят - им свиря.

Здравният департамент на щата Охайо представи видео за силата на социалното дистанциране.

Бразилия стана първата държава в Южното полукълбо, в която смъртните случаи от COVID 19 надминаха 1 000.

В Европа се отчита намаляване на заболеваемостта. И докато в Чехия започват поетапно облекчаване на ограниченията, Турция наложи 48 часова карантина на 31 големи градове като Анкара и Истанбул, като предпазна мярка. Ирландия и Португалия удължиха извънредното положение до началото на май. Първи случаи на коронавирус бяха потвърдени в Йемен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милен Велчев: В България не е необходимо да се дават пари на калпак
Милен Велчев: В България не е необходимо да се дават пари на калпак
Продължава полицейската блокада на 3 столични квартала
Продължава полицейската блокада на 3 столични квартала