НОВИНИ

Повратната точка за баскетболния ЦСКА

повратната точка баскетболния цска
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:50, 05.03.2023
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Втората част от надпреварата в Националната баскетболна лига приключи и най-важната новина е, че поне 7 тима ще се борят за медалите през този сезон. Шампионатът е изключително оспорван и всички тимове имат своите аргументи. Не липсват и младите момчета, които правят уверени първи стъпки при професионалистите. Какво по-добро за българския баскетбол?

Отборът на ЦСКА изпълни първата си цел и вече е в топ 4 преди турнира за Купата на България. От тук следва по-трудното - да задържи позицията в челото на класирането. Тепърва идва време за важните битки и "армейците" ще имат възможност да покажат класата си под напрежение.

Какво се случи във вторите 10 мача от редовния сезон?

ЦСКА спечели 7 и отстъпи в 3 мача. Привлечени бяха двама класни играчи - Таменанг Чо и Драган Зекович. След травма се завърна Брандън Йънг. Освободени бяха Райли Оуенс и Джордан Калахан. Определено можем да кажем, че Росен Барчовски надгради състава и трябва да обере плодовете на труда си в заключителната част на сезона.

След 20 изиграни мача ЦСКА има по две победи над Шумен, Черно море и Академик Пд. "Червените" все още нямат успех единствено над лидера в класирането Рилски Спортист. Няколко момента можем да определим като "ключови" за отбора - трудните победи в Плевен и Варна дадоха самочувствие на момчетата, но разгромът над вечния съперник Левски (78:52) определено бе повратната точка в кампанията. С този мач започна и силната серия на Мартин Сотиров, който от тогава всеки мач завършва с двуцифрен точков актив, два пъти попадна в идеалния отбор на кръга, а ЦСКА спечели 5 от последните си 6 срещи.

Зейн Ноулс до тук бе избран цели шест пъти в идеалната петица на кръга. Алекс Симеонов, Мартин Сотиров и Таменанг Чо по два.

Най-голям е точковият принос на Зейн Ноулс с 313 точки през сезона. Следват Алекс Симеонов - 263 и Мартин Сотиров 230. И при борбите води Ноулс - 166, Симеонов добавя 137, а Андрей Иванов въпреки травмата, продължава да е в топ 3 със 120 овладени топки.

Лидер по асистенции продължава да е Алекс Симеонов - 67, което е нетипично за позицията му, но показва че преди всичко е отборен играч. Все още в топ 3 е Джордан Калахан 53, а трети вече е Мартин Сотиров с 50. Алекс Симеонов води и по отбелязани тройки - 44, напусналия в посока Кипър Райли Оуенс има 38, а Сотиров 37.

Дамян Минков продължава да е първи по откраднати топки 19, Сотиров е отнел 17 пъти, а Симеонов 15.

В понеделник (6 март) от 19 часа ЦСКА приема Спартак Плевен в първи мач от третия етап на редовния сезон. Очакванията вече са по-големи, а и споменът от първото гостуване на плевенчани при завръщането на "армейците" в НБЛ още е пресен. Време е за реванш и четвърта поредна победа.

Остава да разберем кога ЦСКА ще бъде в оптималния си състав? С адаптирали се нови попълнения и напълно възстановени Андрей Иванов и Венцислав Петков "червените" могат да се превърнат в тима с най-солидна ротация в лигата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотална доминация за Австрия в супергигантския слалом в Квитфиел
Тотална доминация за Австрия в супергигантския слалом в Квитфиел
Демерджиев: Част от производствата за корупция са за евросредства - ще има изненада от имената
Демерджиев: Част от производствата за корупция са за евросредства - ще има изненада от имената