НОВИНИ

Пожарите в Хасковско: Най-тежка остава ситуацията край Белица

bnt avatar logo
от БНТ
23:15, 09.08.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Пожари с фронт от близо 30 километра бушуват в Хасковска област. Заради няколко много опасни огнища е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград.

На помощ са и противопожарни екипи от други региони, които дават дежурство в градовете Хасково, Димитровград и Свиленград, за да не се допусне огънят да стигне до населени места.

Пожарът край Белица е най-тежък и обхваща голям периметър. Там са съсредоточени и повечето сили на огнеборците. Друга част е насочена към селата Бисер и Черна могила, където теренът затруднява гасенето.

Пожарът край Белица е тръгнал от влак, пътуващ между Харманли и Свиленград. На този етап не е ясно дали искра или нещо друго е предизвикало огъня, но силният вятър го е разпалил.

"Натам ни сочат така предварителните данни, че всичко тръгва от жп линията между Харманли и Любимец. Пожарът на Вълче поле, където горяха къщи и селскостопански постройки, е овладян, но все още държим техника. Пожарът на Симеоновград е овладян, на Бисер е овладян. На Сива река също е овладян пожарът", обясни Николай Вълчев - директор ОД ПБЗН Хасково.

БНТ: Къде остава най-сериозно?

Николай Вълчев: Този, на който сме в момента и другия, който е от другия край на магистралата - Изворово - Оряхово.

Булдозер от "Мини Марица изток" също ще се включи, за да направи просеки. Огнеборците и доброволците остават на място и през нощта. Областният управител на Хасково и директора на противопожарната служба разказват, че от няколко дни влизат от пожар в пожар:

"Към момента не се налага евакуация и няма застрашени населени места, но фронтът е доста голям. Направихме организация от "Мини Марица изток" да тръгне голяма верижна машина, която да я използваме за овладяване на пожарите в Изворово и Йерусалимово", каза Минко Ангелов - областен управител на Хасково.

Утре пожарникарите се готвят да посрещнат ново разразяване на огъня, защото прогнозата отново е за силен вятър.

Вижте повече в прякото включване на Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров с успешен старт на Мастърса в Монреал
Григор Димитров с успешен старт на Мастърса в Монреал
Лудогорец с тежко поражение от Динамо Загреб в мач с четири червени картона и три дузпи
Лудогорец с тежко поражение от Динамо Загреб в мач с четири червени картона и три дузпи