НОВИНИ

Правила за туризма в Гърция

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:24, 11.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Балкани

30-градусова жега се очаква през следващите няколко дни в Гърция. Хубавото време вече изкара гърците по плажовете. Активната подготовка за летния сезон е в ход. Властите представиха правила за туристическия бранш. За българите, които планират море в Гърция - външното ни министерство опроверга информации, че е подписано споразумение между двете държави за пътуване без престой под карантина.

Плажовете в Гърция ще посрещнат туристи вероятно от първи юли, но със сигурност няма да изглеждат като миналата година. Гръцките власти представиха предложение за работата на ключовия за страната сектор. От чуждите посетители ще се изисква здравен сертификат, издаден 72 часа преди пътуването.

Той ще представлява декларация за здравословното състояние на туриста и евентуално резултат от PCR-тест. При регистрация в хотелите, които ще заработят от 1 юни, ще се мери температурата. Лекар на място ще преценява дали има нужда от допълнително тестване. Носенето на маски в общите помещения ще бъде задължително поне до 15 юни, когато мярката ще бъде преразгледана. Всеки от персонала ще бъде настанен в отделна стая и ще бъде обучен как стриктно да спазва хигиенно-санитарните предписания. Общите помещения ще бъдат дезинфекцирани.

В хотелите няма да има блок-маси. Храната ще се сервира по стаите след избор в онлайн каталог. Предвидено е отстояние между шезлонгите - край басейните, и по плажа. Ще се ползват и специални постелки за еднократна употреба. Всеки курорт трябва да има и обособен "карантинен" хотел, в който ще бъде настанявани гости, които се окажат с положителни тестове. Мерките са изготвени от министерството на туризма и Националната организация за публично здраве. АтИна обаче ще трябва да изчака 13 май, когато ЕК трябва да обяви правилата за пътуване в рамките на съюза. Те ще включват и подробности за т.нар. здравен паспорт. Ако Брюксел не даде зелена светлина на придвижването в рамките на съюза, е възможно това да става по силата на двустранни спогодби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има удължаване на учебната година, раздават дипломите индивидуално
Няма да има удължаване на учебната година, раздават дипломите индивидуално
Ново отделение за пациенти с COVID-19 в болницата в Ямбол
Ново отделение за пациенти с COVID-19 в болницата в Ямбол