НОВИНИ

Правилата за роуминг в ЕС се удължават до 2032 година

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:00, 30.06.2022
Чете се за: 06:57 мин.
По света
Слушай новината

Утре, на 1 юли 2022 г., влиза в сила новият подобрен регламент относно роуминга в Европейския съюз. С него се удължава до 2032 г. срокът на "Роуминг както у дома" — схемата, благодарение на която пътуващите в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство могат да телефонират, да изпращат текстови съобщения и да ползват интернет в чужбина без допълнителни такси.

Новите правила ще донесат също значителни ползи за предприятията и гражданите на ЕС, които ще се ползват от по-добри условия на роуминг, предоставящи същото качество на мобилните услуги в чужбина като у дома. Ще се подобри и достъпът до спешни повиквания в целия ЕС и ще се гарантира предоставянето на ясна информация за услугите, които евентуално са предмет на допълнителни такси.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера", заяви:

"Чрез схемата „Роуминг както у дома“ регламентът относно роуминга донесе ползи за всички нас. Ние можем да телефонираме, да изпращаме текстови съобщения и да използваме интернет без допълнителни разходи при пътуванията си в ЕС. Това е особено осезаемо предимство на нашия европейски единен пазар. Удължаването на срока на действие на тези правила ще запази конкурентните цени между операторите и ще позволи на потребителите да продължават да ползват безплатни роуминг услуги през следващите десет години."

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон подчерта:

"Спомняте ли си времето, когато трябваше да изключваме мобилните данни при пътуване в Европа, за да се предпазим от сериозните сметки за роуминг? Това вече е минало. И ние възнамеряваме да запазим тази ситуация през следващите 10 години. По-добра скорост, повече прозрачност: продължаваме да подобряваме живота на гражданите в ЕС."

  • По-висока скорост на мобилния интернет по време на пътуване

Според новите правила потребителите ще имат право на същото качество на мобилен интернет в чужбина, каквото получават у дома. Операторите, предоставящи мобилни услуги, следва да гарантират, че потребителите получават достъп до 4G мрежи или до по-напредналите 5G мрежи, ако такива са на разположение в посещаваната от потребителите дестинация. Потребителите следва да могат да намерят информация за достъпността на мрежата в своите договори за мобилни услуги и на уебсайтовете на операторите.

  • Предотвратяване на неочаквани скрити такси

Когато потребителите пътуват със самолети или кораби, мобилните телефони могат автоматично да се свързват към бордовата мрежа, осигурявана от спътници. Ползването на услуги за мобилна връзка, предоставяни от неназемни мрежи, може да е свързано с много високи допълнителни такси. Новите правила за роуминга задължават операторите да защитават своите потребители и да ги уведомяват, ако техните телефони се свързват към неназемни мрежи. Освен това операторите следва автоматично да прекъсват мобилните услуги, когато таксите на мобилните услуги през неназемни мрежи достигнат 50 евро или друга предварително определена граница. Операторите могат да предлагат допълнителни услуги, например възможност за отказ от ползване на роуминг на самолети и кораби.

  • Повече информация за по-добър избор

Потребителите следва да могат да вземат информирани решения относно използването на услуги, които могат да доведат до допълнителни разходи. При пътувания в чужбина повикванията към номера за обслужване на клиенти, застрахователни услуги и услуги на авиокомпании, както и изпращането на текстови съобщения за участие в конкурси или събития могат да бъдат по-скъпи отколкото у дома. Операторите трябва да гарантират, че предоставят на потребителите информация за видовете телефонни номера, които могат да доведат до допълнителни разходи, когато потребителите набират или получават достъп до такива номера от чужбина. Операторите следва да информират потребителите чрез автоматични SMS съобщения, изпращани при преминаване на границата към друга държава от ЕС, както и в договорите за услуги.

  • 112 — Спешни повиквания при пътувания

Новите правила за роуминга гарантират, че гражданите познават единния номер на ЕС за спешни повиквания 112, който могат да използват навсякъде в ЕС, за да се свържат със службите за спешна помощ. До юни 2023 г. всички оператори следва да изпращат автоматични съобщения до своите клиенти, които пътуват в чужбина, за да ги информират за наличните алтернативни средства за свързване със службите за спешна помощ, например чрез текст или приложения в реално време. Гражданите, които не са в състояние да извършват гласови повиквания, могат да използват тези алтернативни средства.

Снимки: pixabay.com

  • По-ниски цени между операторите, по-добри условия за потребителите

Новият регламент за роуминга определя по-ниски цени на едро и съответно разходи на операторите, използващи мрежи в чужбина, за да предоставят услуги на своите пътуващи в чужбина клиенти. Пределните цени на едро са определени на равнища, които гарантират, че операторите могат да понесат и да си възстановят разходите за предоставяне на роуминг услуги на потребителите на цени за вътрешния пазар.

Новият регламент определя следните пределни цени на едро:

  • За услугите за пренос на данни: 2 €/GB през 2022 г., 1,8 €/GB през 2023 г., 1,55 €/GB през 2024 г., 1,3 €/GB през 2025 г., 1,1 €/GB през 2026 г. и 1 €/GB от 2027 г. нататък.

  • За гласови повиквания: 0,022 €/min в периода 2022—2024 г. и 0,019 €/min от 2025 г. нататък.

  • За SMS: 0,004 €/SMS в периода 2022—2024 г. и 0,003 €/SMS от 2025 г. нататък.

По-ниските цени на едро са от полза за потребителите, тъй като те следва да гарантират, че всички оператори са в състояние да предлагат конкурентни абонаменти за роуминг в съответствие с принципа $Роуминг като у дома“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия ще представи състава си в петък
Славия ще представи състава си в петък
БНТ с нов проект: "Работи в бъдещето" цели да улесни и насочи младите хора в кариерното им развитие
БНТ с нов проект: "Работи в бъдещето" цели да улесни и насочи младите хора в кариерното им развитие