НОВИНИ

Правителството: Да се удължи извънредното положение до 13 май (ОБОБЩЕНИЕ)

Александър Марков
от Александър Марков
20:03, 01.04.2020
8040
Чете се за: 01:29 мин.
Политика

Извънредното положение да бъде удължено до 13 май, предлага правителството на Народното събрание.

Според оценките на кабинета, само с удължаване на извънредните мерки България и ЕС ще могат ефективно да се справят с пандемията.

За да бъдат предпазени здравните системи от максимално натоварване и защото само със социална изолиция и извънредни мерки пандемията може да бъде преборена, кабинетът иска това удължаване.

На 13 март парламентът гласува едномесечен срок на извънредни мерки - до 13 април. Сега, ако предложението бъде прието, мерките ще останат в сила още един месец.

Според правителството, измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани и натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на извънредното положение и социална изолация. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб.

Европа е най-засегнатият от коронавируса континент, като нивото на заболелите през последните дни е нараснал петкратно, надхвърляйки нивата в Китай и САЩ, посочва кабинетът. През следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. Рискът би останал умерен единствено ако се прилагат строги противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС.

Борис Ячев - НФСБ: Да, ние ще подкрепим това предложение на правителството, в същото време срокът не е обсъждан с нас като коалиционни партньори,и очакванията на голямата част на българското общество са срокът да бъде удължен до края на април и до Великден с една или две седмици. Мисля, че беше резонно да се иска и мнението на коалиционния партньор.

Весела Лечева - БСП: Това трябва да се премисли добре и съобразено с експертите, необходими ли са тези извънредни мерки, колко е критично положението, в каква ситуация е България, така че, когато имаме достатъчно информация по отношение на искането и го обсъдим в ПГ, ще знаете нашата позиция.

В обръщение към гражданите във фейсбук министър-председателят Бойко Борисов заяви, че докато светът търси ваксина срещу коронавируса, сме длъжни да направим всичко, за да защитим живота и здравето си.

Премиерът посочва, че разбира недоволството на хората, но все още никой не може да прогнозира колко време ще продължи пандемията. Основен приоритет за правителството ще остане грижата за пенсионерите и българите в затруднено положение. Натискът върху здравната ни системча може да бъде намален единствено чрез удължаване на извънредното положение. Борисов завършва с думите, че се гордее с всички българи, които за пореден път са показали своята сила отговорност и дисциплина.

Иначе в Европа - 22 държави са въвели извънредно положение. Първа, Италия за 2,5 месеца, Унгария - безсрочно, Франция - за 2 месеца, Чехия и Испания - месец.

Предложението на кабинета трябва да бъде гласувано от НС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 са починалите от COVID-19 у нас, общият брой на заразените е 422
10 са починалите от COVID-19 у нас, общият брой на заразените е 422
40-годишен мъж с COVID-19 почина в "Пирогов" след внезапно спиране на сърцето
40-годишен мъж с COVID-19 почина в "Пирогов" след внезапно спиране на сърцето