НОВИНИ

Правителството отблокира от резерва 99 000 литра вода за жителите на община Своге

Александър Марков
от Александър Марков
16:28, 17.08.2022
Чете се за: 03:55 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството отблокира 99 000 литра вода от резерва за Община Своге. В Общината е обявено бедствено положение заради спиране на притока на вода в река Искрецка.

Водата трябва да стигне за 12 000 регистрирани жители на общината, които, обаче, реално са много повече, обясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Това не е първото пресъхване на реката.

Близо 100 000-те хиляди литра вода, които кабинетът отблокира от резерва по искане на Кризисния щаб в Своге, ще бъдат раздавани на 15 пункта в града. Раздава се и вода за битови нужди.

"Различни са цистерните, предвид изискването на санитарните органи да не се допусне несертифицирана питейна вода за употреба от гражданите", каза гл. комисар Николай Николов.

Пожарна безопасност, земеделското министерство и хидрогеолози работят по няколко варианта за осигуряване на по-голям водоприток на река Искреца, обясни Николов. Първият е чрез прихващане на вода от Петрохан.

"Изграденото водохващане горе под връх Петрохан да бъде изцяло насочено към с. Искрец, така че да опитаме да възстановим водните количества, които отиват към р. Студена и оттам в каптажа на с. Искрец. Надяваме се да даде резултат. Очакваме такъв до един-два дни", каза Николов.

Водохващането от Петрохан ще бъде насочено към село Искрец

Вторият резервен вариант е водохващането при Искрец да се свърже с голямо подземно езеро - част от близо 200-те километра подземни пещери в района. Николов обясни, че река Искрец не е изчезнала, но е с много малък дебит. Тя пресъхва не за първи път.

"Реката свършва в нищото, потъва в земята и след няколко десетки км. излиза долу в Искрец. Не е за първи път. В края на 70-те години е имало подобен случай, според очевидци, от 48 - 72 часа водата се е възстановила, за съжаление към момента, обаче, нашата вода още не се е възстановила. Затова увеличихме прихода към р. Студена с 30-40 л/сек, пренасочвайки всички водни количества към водохващането към с. Искрец", каза комисар Николов.

50-60 тона е умрялата риба заради пресъхването на река Искрецка

Според общината в Своге обаче дебитът от 30 литра в секунда е крайно недостатъчен.

"Необходимо е спешно, пак повтарям, хидрогеоложки проучвания и сондажи веднага, за да може да се преодолее този проблем. Ние не знаем тази река дали ще потече, кога ще потече и с какъв дебит. За човешка намеса не може да става въпрос, най-вероятно това са срутване на земни маси, това е, според нас, причината. Наистина това е природен катаклизъм, пред който сме безпомощни", каза Илия Богданов, зам.-кмет на Община Своге.

Четиридесетте тона мъртва риба от рибарниците ще бъде унищожена от Българската агенция за безопасност на храните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50-60 тона е умрялата риба заради пресъхването на река Искрецка
50-60 тона е умрялата риба заради пресъхването на река Искрецка
Гаел Монфис ще пропусне US Open
Гаел Монфис ще пропусне US Open