НОВИНИ

Правителството отпуска около 4,5 млрд. лева за бизнесмени и самонаети

Николай Минков
от Николай Минков
13:05, 21.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Правителството ще отпусне около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които заради кризата са в неплатен отпуск и няма да могат да полагат труд. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в МС.

Физически лица, засегнати от епидемията и извънредното положение, при липса на друга причина, които са в неплатен отпуск ще трябва да имат работни поне 5 работни дни през март, за да получат право да кандидатстват за безлихвен кредит.

Самоосигуряващи се лица, прекратили дейност или имат спад на доходите, имат право да кандидатства за кредити до 4500 лева, безлихвен, с гратисен период от 12 месеца и срок за издължаване до 5 години.

Кандидатстващите няма да дължат никакви такси по кандидатстване и могат да погасят задължението си предсрочно без наказателна лихва.

Те могат да кандидатстват пред 12 търговски банки.

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия – до 300 хиляди лева. Българската банка за развитие (ББР) ще ги управлява през търговските банки.

Критериите за допустимост са спад на оборота за първото тримесечие спрямо същото на предходната година. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

През Фонда на фондовете могат да се отпускат микрокредити до 50 хиляди лева за малки и средни предприятия с гратисен период и лихвена субсидия. Този инструмент е достъпен още от юни 2019 г. през Първа инвестиционна банка (ПИБ), Микрофонд и СиС Кредит.

Полицаите на първа линия ще получат парична награда от по 650 лева, което ще струва на държавата около 10 милиона лева. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще изпратим документите за чакалнята на еврозоната тази седмица.

Петте облекчения са: 1. отварянето на пазарите; 2. свободното влизане и излизане от София; 3. разрешената имунизация на бебетата, 4. женските консултации и 5. плановите операции.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има изслушване на Бойко Борисов в НС
Няма да има изслушване на Бойко Борисов в НС
ГЕРБ няма да участва в извънредното заседание на НС за изслушването на Борисов
ГЕРБ няма да участва в извънредното заседание на НС за изслушването на Борисов